PTSS Hulphond kostenbesparend?

Voor mensen met PTSS of een andere psychiatrische aandoening worden hulphonden niet vergoed  De reden is dat verzekeraars pas tot vergoeding overgaan als er een wetenschappelijke onderbouwing is voor de functionaliteit van de hond. Omdat de effectiviteit van nieuwere soorten hulphonden (zoals die voor mensen met PTSS) nog niet voldoende wetenschappelijk is onderzocht, worden de kosten niet door zorgverzekeraars vergoed.

Zo jammer dat er ook geen gedegen onderzoek naar gedaan wordt. Een Hulphond werkt vaak al kostenbesparend. Kijkend naar mijn eigen situatie. Voor de hulphond had ik veel zorg nodig. Crisisinterventies, opnames, therapieën, ambulante hulpverlening. Dan nog de kosten voor mijn dissociatieve stoornis. Dit kwam meerdere malen per week voor bijna altijd was er politie inzet nodig en soms ook de ambulance.

De situatie nu ik Dirk heb. Ik heb nog een keer per 4-6 weken therapie. Politie, ambulance inzet is niet meer nodig omdat de dissociaties nu door Dirk opgevangen wordt. Er is geen crisisdienst meer nodig geweest en ook geen opnames. Dit is mijn persoonlijke situatie maar ook van anderen met een psychiatrische hulphond hoor ik dat er veel minder zorgkosten gemaakt worden.

Dan hebben we het niet eens over het sociale aspect. Ik ben samen met Dirk veel zelfstandiger geworden. Voor Dirk ging mijn man overal mee naar toe, huisarts, ziekenhuis, therapie, vrienden bezoek, winkelen, alles. Daardoor moest hij regelmatig verzuimen van zijn werk. Dat hoeft nu niet meer ik ga nu overal met Dirk naar toe. Mijn sociale wereld is zoveel groter geworden en ik voel me weer zelfredzaam. Mijn man hoeft nog zelden te verzuimen van het werk, dus een blijere werkgever. Ik ben niet meer zo bang voor die grote boze buitenwereld. Durf nu ook het onbekende aan te gaan.

Het is niet zo dat iedereen met PTSS met een hond geholpen is. Zoals alles moet het bij je passen. Maar ik ben er van overtuigd dat als een hulphond bij je past deze hond in financieel en sociaal opzicht een verrijking van iemands leven is. Dat zou voor iedereen mogelijk moeten zijn, niet alleen voor mensen met een lichamelijke beperking. Er zit nog een stigma op een psychiatrische achtergrond terwijl je daar niets aan kan doen, je vraagt er niet om. En er zouden mogelijkheden moeten zijn om je leven dragelijker te maken, óók de mogelijkheid van een hulphond!

4 gedachten over “PTSS Hulphond kostenbesparend?

 • augustus 7, 2018 om 12:49 pm
  Permalink

  Beste Angelique
  Mag ik vragen hoe jij aan jouw hulphond bent gekomen?
  Ik ben hier namelijk ook naar op zoek, gezien dit door mijn therapeut wordt geadviseerd
  Als ik ga zoeken op internet, krijg ik zoveel informatie en raak daardoor overspoeld.
  Misschien kan jij mij naar de organisatie verwijzen als ervaringsdeskundige?
  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • augustus 7, 2018 om 1:28 pm
   Permalink

   Hallo Karin,
   Ik heb geluk gehad ik heb aan een pilot van hulphond nederland meegedaan, zo kom ik aan mijn hond. Er zijn diverse organisaties die een PTSS hond kunnen opleiden bv http://www.stichtingbultersmekke.nl/ Ze helpen je vaak ook met de kosten hoe aan het benodigde geld te komen. Informeer eens bij verschillende scholen wat de mogelijkheden zijn. Heel soms maar meer niet dan wel kun je het via de wmo van je gemeente proberen. Het probleem is dat je nergens terecht kan voor een vergoeding voor de PTSS hond. Maar ga bij de scholen je mogelijkheden na. En kijk waar je jezelf het beste thuisvoelt

   Beantwoorden
 • augustus 7, 2018 om 10:07 am
  Permalink

  Heel goed onder woorden gebracht. Ik hoop dat deze tekst ook de instanties onder ogen komt. Bij degenen die hierover beslissen.
  Dirk neemt jou, je man en de hulpdiensten zoveel uit handen, dat moeten ze toch inzien?

  Beantwoorden
 • augustus 7, 2018 om 7:50 am
  Permalink

  Prachtig stukje , ben het helemaal met je eens ik heb hier ook al zo vaak met velen over gepraat waarom dit niet mogelijk word , omdat het echt kostenbesparend is . En het is al bij zoveel mensen ook echt bewezen . Mijn grote wens is dan ook dat dit ooit zal komen , want niemand vraagt hier zelf om , en voor veel mensen is dit nu onbereikbaar om aan een hulphond te komen vaak ook door de lange wachtlijsten en dat is verschrikkelijk .Dus zorgverzekeraars luister en kijk eens goed om je heen dat dit wel degelijk helpt en vooral kostenbesparend is . De honden geven de mensen echt een stukje leven terug van altijd overleven naar weer leven kunnen gaan .

  Beantwoorden

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.