Bewijzen

“Daarnaast mis ik gedegen onderzoek. Het risico met dergelijke traumatische gebeurtenissen lijkt mij het waarheidsgehalte van jeugdherinneringen. Heeft Maria de hulpverlening, buren, klasgenoten etc. gesproken? Het lijkt het verhaal zoals Angel dat heeft ervaren, die een verknipte jeugd heeft gehad. Veel feiten zijn even aangestipt, zonder verder onderbouwd te worden en komen in mijn beleving opeens uit de lucht vallen. Kortom, dit onderwerp verdient het om beschreven te worden door een betere schrijver, bij voorkeur door een onderzoeksjournalist.”

Dit is een stukje uit een review op bol.com op mijn boek Het Duivelskind. En ik zou me er niks van aan moeten trekken, toch raakt het me. Mijn boek is mijn verhaal, geschreven vanuit de intentie mensen bewust te laten worden wat kindermisbruik en mishandeling met een kind, wat de gevolgen zijn. Waarom het zo lang kan doorgaan. Waar de hulpverlening faalt. Dit is nog steeds actueel elke dag nog worden er kinderen misbruikt en mishandeld en ik hoop met mijn boek het verschil te maken voor deze kinderen. Zodat er bij hen niet weg gekeken wordt.

Regelmatig komen er biografieën uit en zie je diegene in talkshows hun verhaal vertellen, zeker als het om BN-ers gaat. Nooit wordt er gevraagd of het wel waar is, of er wel een onderzoeksjournalist is ingedoken. Maar zodra het om herinneringen gaat van een slachtoffer van seksueel misbruik willen we het liefst minutieus bewijs. Ons verhaal is niet genoeg om met de woorden en armband van Roos Haase te spreken “Wie geloofd er nu een kind?” Alleen het gebeurt niet vol voor de camera, er zijn geen beelden die je kunt tonen zoals we elke week bij opsporing verzocht zien. De daders nodigen er geen zaal vol toeschouwers erbij uit. Dit gebeurd achter gesloten deuren, achter gesloten gordijnen in dichte kamers. Waarom moeten slachtoffers van seksueel geweld zich telkens weer bewijzen? De meeste zwijgen jarenlang en als je dan eindelijk durft te praten word er getwijfeld aan je enig idee hoe moeilijk dat is?

Maria heeft mij meegeholpen om van mijn verhaal een goed boek te maken, niet meer en niet minder. Ik hoef in mijn boek geen reeks bewijzen te overleggen, het is geen opsomming van feiten, dit is mijn verhaal. Take it or leave it.

7 reacties op “Bewijzen
 1. Wouter Springer schreef:

  Je hebt het echt goed neergezet Angel! Deze blog houdt mensen een spiegel voor: waarom moeten mensen die seksueel misbruikt zijn met zoveel bewijzen komen?! Men leeft nog steeds in de gedachte dat diegene het wel verzonnen zal hebben, een haat zal hebben tegen de ander of in een waan leeft en gek is. Ik stel mijzelf dan altijd de vraag bij die mensen of ik er zo blij van zou worden om het dan maar te verzwijgen of dat ik er blij van zou worden als ik het verzonnen heb om dit zo te houden. Kom op! Denken mensen serieus dat wij er blij van zouden worden om zoiets te verzinnen? Om wat? Om als seksueel misbruikt door het leven te gaan?! Ja, jippie joh.
  Uit onderzoek blijkt dat slechts 2% van alle verhalen over seksueel misbruikt verzonnen is. 2%. Nou, nou. Ik denk dan dat diegene die beweert dat je met bewijzen moet komen, omdat je het anders zou kunnen hebben verzonnen vooral een probleem heeft. Met zichzelf welteverstaan.

 2. rider_ot_storm schreef:

  Dat heb je goed verwoord kanjerdinnetje!!
  En ik snap dat het je raakt maar zo’n reactie zegt alles over die persoon zelf, die waarschijnlijk geen idee heeft waar die het over heeft.
  Take care XxX

 3. nederlandheelt schreef:

  Uitstekend verwoordt Angel, wij zijn het 100% met je eens! Ik snap je frustratie, je er niets van aantrekken, het is makkelijker gezegd dan gedaan.. Ga a.u.b. verder op de ingeslagen weg, je bent een kanjer!

 4. Femke schreef:

  Pijnlijk, pijnlijk. Wat we nodig hebben is erkenning en begrip. Iemand die naar ons luistert zonder te oordelen. Dit is het tegenovergestelde.

 5. Ineke schreef:

  Mensen die zoiets zelf hebben meegemaakt hoeven er inderdaad niks aan toe te voegen ik ben hier 1 van

 6. Leny schreef:

  Precies. Zulke afgrijselijke dingen verzin je toch niet. Je hebt écht in een hel geleefd.
  Je moet je zulke reviews inderdaad niet aantrekken, maar ik begrijp het hoor, Het is uiterst pijnlijk om zoiets te lezen. Hou je taai hoor Angélique.
  Leny

 7. jeugdoverwinnen schreef:

  Zo is dat, Angel! Ik heb er geen woorden aan toe te voegen.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.