Divers,  PTSS,  seksueel misbruik

Geen kerstversieringen

Als je mij al een hele tijd volgt weet je dat kerstmis en oud op nieuw moeilijke feesten voor me zijn met veel te veel akelige herinneringen. De nadruk dat het een familie feest is maakt het ook lastig, ik heb geen familie. Elk jaar weer deed ik ontzettend mijn best mijn woonkamer zo mooi mogelijk te versieren zodat het gezellig en warm werd. Maar ik merkte dat ik in die tijd dat het versiert was juist meer nachtmerries en herbelevingen kreeg. Ook was ik als ik na een nachtmerrie even naar beneden ging erg in de war door het “vreemde” huis.

Vorig jaar heb ik mijn huis niet versiert en merkte dat daarmee kerst voor mij veel rustiger en fijner verliep. Dit jaar dus bewust geen kerst versieringen in mijn huis. Waarom het mezelf moeilijker maken dan nodig is? En voor wie? Omdat het zo hoort? Nooit de goede reden uiteraard bepaal ik nu hoe het gaat in mijn huis. Wil niet zeggen dat wij geen kerst vieren dat zeker wel. Samen met Tonnie al ene boel mooie herinneringen gemaakt de afgelopen 24 jaar. Voor ons is kerst bij elkaar zijn lekker in jogging pak op de bank met een kop koffie met wat lekkers. We eten ook extra lekker waar we beiden volop van genieten. Kerstavond vaste prik all you need is love met de tissues bij de hand.

Gewoon doen wat goed voelt is ook grenzen aangeven, voor mezelf zorgen. Als er iemand in die periode komt en zegt oh je hebt niks van kerst haal ik mijn schouders maar op. Kerst vieren, samen zijn, liefde, warmte, houden van zit niet in de kerstboom maar in je hart en geloof me ik voel die liefde aan alle kanten met de kerst. Ik vind het zo fijn dat ik dit nu kan loslaten niet doen wat iedereen doet, omdat het zo hoort maar gewoon doen wat voor mij goed voelt. En weer een stap gezet en daar ben ik trots op.

Kerstkaartjes versturen wij ook niet, alleen digitaal. Niet omdat ik dat niet gezellig vind, een echt kaartje krijgen is toch nog steeds bijzonder. Maar het is gewoon te duur geworden. Geen onwil dus maar gewoon noodzaak. Nu ik deze beslissingen genomen heb kijk weer enorm uit naar kerst. Tonnie heeft dan twee weken vakantie en dan gaan we samen volop genieten!

3 Comments

 • Natasja

  Wat goed om te lezen dat je hier je eigen weg in hebt gevonden, en er nu ook echt van kan genieten, goed voor jezelf gezorgd! Ik wens je alvast fijne kerstdagen 🎄💕

 • tibbekind

  Hier is het precies hetzelfde en het voelt goed zoals het is .Het allerbelangrijkste is bij mij Mijn lieve man hulphond Willy en de andere 2 hondjes dat is mijn familie .
  En dit voelt zo fijn en vooral veilig

 • Leny

  Dikke knuffel van mij. Je doet het heel goed, samen met Tonnie.
  Ik hoop ieder jaar weer op wapenstilstand met kerst – en op wereldvrede… het zal helaas wel een utopie blijven…
  xxx

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: