Divers

Ik groeide op met racisme

Buiten al het seksueel misbruik, mishandelingen en vernederingen moest ik ook leven met de levenswijze van mijn ouders en dan met name mijn vader. Nu racisme zo actueel is, komen bij mij ook deze herinneringen terug. Als kind leerde ik dat iedereen met een andere huidskleur, geloof en seksuele voorkeur (hoe ironisch) minder was, verkeerd was, en daarmee druk ik het nog mild uit. Ik was precies waar hij van hield, blank, blond, blauwe ogen. Hij had geen goed woord over voor iedereen die in zijn ogen verkeerd was. Daar groeide ik mee op, de enige buitenlandse die ik ooit ontmoette was de dochter van de plaatselijke chinees die in mijn ogen helemaal niet anders was.

In de jaren 80 kwam er, ja uitgerekend in onze straat, in onze rij, een Marokkaans gezin te wonen. Ziedend was mijn vader, ze hadden in “zijn” straat niet te zoeken. Ik was vooral doodsbang vanwege alles wat ik geleerd heb. Maar de vader en moeder groette vriendelijk en de kinderen speelde dezelfde dingen. Ik begreep niet zo goed wat er nu anders of fout aan deze mensen was.

Op mijn 15e kwam ik voor het eerst in een crisisopvang voor tieners terecht. Een voor mij toen een doodenge wereld. Jongeren die punk waren, jongeren die een andere huidskleur hadden, geloof of seksuele voorkeur. Alles waar ik voor gewaarschuwd werd kwam ik nu in een keer tegen. Sterker nog woonde ik mee in een huis. Nu heeft mijn vader me veel afgenomen maar nooit mijn gezonde verstand en mijn mogelijkheid om een eigen denkwereld te ontdekken. Ik praatte en ontdekte. Deze jongeren waren helemaal niet anders. Hun wensen en dromen waren die van mezelf. Hun problemen die van mezelf. Hun tranen en lach die van mezelf. En ik leerde al snel dat er geen “anders” was. Helaas moest ik terug naar huis, wat ik geleerd had hield ik voor mezelf om straf te voorkomen. Maar zijn geraas en getier ging langs me heen als hij klaagde over die buitenlanders, die zwarten, de goddelozen en ga zo maar door.

Nu zijn we jaren verder en kan ik gelukkig weer vrijdenken en doen. Mijn vader was degene die anders was, niet al de mensen die hij veroordeelde. Seks met je eigen kind is verre van normaal, net als je kind mishandelen. Je kind bang maken voor God en dingen doen uit naam van God heeft niks met welk geloof dan ook te maken, maar met misbruik van het geloof. Dat realiseer ik me nu. Je kleur, geloof, seksuele voorkeur doet er helemaal niets toe. Het gaat erom hoe je als mens bent. Heb je respect voor elkaar, ben je goed voor anderen en jezelf. Je karakter dat doet ertoe. Er zijn donkere en lichte karakters. Dat zie je niet door welke huid heen dan ook. Dat ervaar je door elkaar te leren kennen. En dat kan alleen als je elkaar een kans geeft, ervoor open staat.

Racisme, het is zo actueel en er groeien kinderen op die horen wat ik hoorde. Het is moeilijk dat wat je jarenlang leerde los te laten. Daarvoor moet je durven, lef hebben, open staan en dat kan niet iedereen. Racisme kan niet in welke vorm dan ook en door wie dan ook. Maar het begint al in je verleden en wie zich daarvan los kan maken!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: