Divers,  hulphond,  kindermishandeling,  PTSS,  seksueel misbruik

Wat is geluk?

Geluk is natuurlijk heel subjectief. Waar de een gelukkig wordt van een groter huis, wordt de ander gelukkig van een dagje geen pijn. Tot ruim 6 jaar geleden bestond mijn dag uit, angstgevoelens, stress, herbelevingen, zenuwen, onrust, chaos in mijn hoofd. Als ik opstond dacht ik: wat zal vandaag me in godsnaam weer brengen?. Daartussen had ik geluksmomentjes, precies genoeg om op te kunnen teren en door te kunnen gaan. In de toekomst durfde ik niet te denken, te kijken, te onzeker, te donker. Als je 25 jaar lang misbruikt en mishandeld bent laat dat sporen na, mentaal en fysiek.

Tot ik inderdaad zoals jullie weten mijn leven omgooide en ging vechten als een leeuw. Nu is voor mij geluk een heel ander begrip geworden. Ik ervaar nu geluk met donkere momenten erin en niet ik ervaar het donker met geluk momenten erin. Geluk is ook een mindset en iets wat je telkens weer moet afstemmen met je leven op dat moment. Werd ik eerst gelukkig als ik met Dirk een rondje liep, word ik nu gelukkig als ik met Dirk een ronde rijd met de scootmobiel. Ik heb moeten inleveren op psychische kwetsbaarheid maar ook lichamelijk. Ik heb Hidradenitis suppurativa, diabetes, lumbale stenose, hernia, erfelijk belast cholesterol, PTSS en een dissociatieve stoornis. Hierdoor heb ik mijn gevoel van geluk moeten bijstellen. En dat is gelukt mijn beperkingen zijn geen belemmering meer voor me goed voelen. En ja met een fikse ontsteking en veel pijn, vloek en klaag ik ook weleens, ben ook maar een mens.

Materialistisch gezien haal ik mijn geluk uit me thuis voelen in het huurhuisje waar ik al 29 jaar woon. Ik heb het ingericht naar onze smaak en voel me er helemaal mezelf en op mijn gemak. Ja ook met meubels uit de kringloop en soms nieuw. Ik haal geluk niet uit een duur en nieuw meubel maar uit knusheid, je er lekker op voelen waar dit ook vandaan komt, dus ook de kringloop. Ja we hebben schulden zoals je ook kan lezen in mijn tweede boek (tja wie niet hé). Maar ik heb fatsoenlijk en lekker te eten en drinken. Zovele mensen hebben het veel minder goed dan wij. Ik ben tevreden met wat ik heb. Wat ik niet heb mis ik niet.

Ik voel me vooral vrij, vrij in beweging waarnaar toe. Vrij in die dingen kunnen doen waar ik blij van word. Vrij om lief te hebben en om van gehouden te worden. Vrij om niet meer dagelijks in angst te leven. Vrij om te genieten van de mensen om me heen. Vrij om te genieten van de natuur om me heen. Nu sta ik op en denk: wat voor moois zal deze dag me brengen? En als ik in de toekomst kijk zie ik licht en ik durf erin te kijken. Ik heb leren omgaan met de gevolgen van jarenlang seksueel misbruik. Leren omgaan met de beperkingen die mijn lichaam me oplegt. Ik ervaar echt geluk voelen en dat is na zovele jaren sensationeel. En ja ik heb nog steeds herbelevingen, nachtmerries wel beduidend minder. Het hoort erbij. Wat ik vooral ervaar is vrijheid, blijheid en dat is zo mooi!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder