seksueel misbruik

Belangrijk, een goede huisarts

Een goede huisarts is belangrijk en niet alleen goed in medische kennis, maar goed in luisteren, er zijn, naast je staan. Ik heb nu een fantastische huisarts. Als ik er ben geeft hij me het gevoel dat er tijd is voor me. Ik mag mezelf zijn en praten over mijn angsten en twijfels. Hij luistert echt, kijkt me recht aan en laat blijken me écht te horen. Hij heeft humor, kan goed relativeren en is niet van de drama’s. Geeft me autonomie, laat me meepraten en meedenken. Hij is open, eerlijk, transparant. Om heel eerlijk te zijn is het mijn eerste huisarts waar ik me goed bij voel.

Ik weet het nog, midden in de nacht word ik uit bed getrommeld door mijn moeder en ik moet onmiddellijk naar beneden komen. Daar zit mijn vader aan de eettafel in de huiskamer. Hij heeft duidelijk pijn en grijpt met twee handen naar zijn borst. Het is jouw schuld zeggen mijn ouders. Dit is wat je je vader hebt aangedaan. En wederom wordt me verteld hoe slecht ik wel niet ben. Ik voel de spanning in mijn lijf, het enorme schuldgevoel, dit heb ik niet gewild. De bel gaat en het is onze huisarts. Ik word weer naar boven gestuurd. Na wat een eeuwigheid lijkt moet ik naar beneden komen. Daar kijkt de huisarts me met een kille blik aan. ‘Zie je nu wat je veroorzaakt hebt, word het niet een tijd dat je je gaat gedragen’ zegt hij. Ik kan wel door de grond zakken van schaamte.

Jaren later, ik woon al op mezelf maar word nog steeds misbruikt. Ik heb nu een andere huisarts, die bij mij om de hoek zit. Ik besluit hem over het seksueel misbruik te vertellen maar er komt eigenlijk geen reactie. Als ik een keer bij hem ben, ik weet niet eens meer waarvoor zegt hij uit het niets ‘hoe is het met de seks?’ Stomverbaasd staar ik hem aan en voel me boos worden. Bij u goed zo te zien zeg ik, u heeft net uw vierde kind gekregen. Later als ik aangifte doe, gaat de politie ook bij hem langs en vragen hem ‘wist u af van het misbruik?’ ‘Ja dat wist ik’ zegt hij. Op de vraag waarom hij dan niets heeft gedaan antwoord hij ‘dat gaat vanzelf wel over!’ De agente die bij hem was, adviseert me om snel een nieuwe huisarts te nemen.

Dat zijn maar 2 dingen die ik meemaakte met huisartsen. Artsen die voor mij geen steun waren ten tijde van het misbruik en na het misbruik. Die me niet hielpen in de zoektocht naar passende hulpverlening. Die de klok en hun computerscherm belangrijker vonden dan mij aan te kijken.  Als huisarts kun je zo een verschil maken. Door een veilige haven te zijn waar je heen kan. Door het vertrouwen te geven. Door te signaleren, door te zien en te horen. Alleen al door er te zijn. Vroeger ging ik alleen naar de huisarts als het zo noodzakelijk was en het echt niet meer anders kon, uit angst. Nu ga ik eerder, niet dat ik er de deur platloop, maar ik heb nu geen angst meer om te gaan. Of het nu voor kleine of grote klachten is of omdat ik de knoop zit. Mijn advies? Zoek een huisarts die bij je past, ga eerst een keer praten voor je jezelf inschrijft. Het is toch degene waar je eerst heengaat. Een goede huisarts is zo belangrijk!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: