seksueel misbruik

Dader(s) in beeld, dag 4

De week tegen kindermishandeling 2018

Knuffelen met je kind, je liefde geven, dat is ontzettend belangrijk op alle leeftijden, daar moeten we nooit mee stoppen. Voor mij echter was knuffelen beladen. Mijn vader-dader knuffelde me zelden. Tenminste niet op de manier waarop knuffelen bedoeld is. We kunnen kinderen met knuffelen ook al leren wat de waarde van nee zeggen is. Oftewel als je kind niet wil respecteer dat, accepteer het nee van je kind. Daarmee leert deze al snel dat baas zijn over je eigen lijf kan. En ach morgen komt je kind weer wel lekker met je knuffelen.

In ons huis was nee van geen enkele betekenis. Het deed er niet toe wat ik wilde en of ik wel wilde. Niet voor mijn vader-dader maar ook zeker niet voor mijn moeder-dader. Waar ik me in het begin nog wel verzette tegen de wurggreep knuffels en kussen leerde ik dat al snel af. Het werd alleen maar erger door te verzetten. Dan deed het pijn doordat ik met geweld vastgehouden werd. De naam knuffel mocht het niet hebben. Dat is een daad uit liefde en dat was het niet.

Ik leerde als kind niet wat liefde, houden van, affectie betekend. Ik leerde dat ik niets maar dan ook helemaal niets over mijn eigen lichaam te zeggen had. Dat lichaam leek na een tijd ook van me los te staan, niet meer bij mij te horen. Het werd een omhulsel waar volwassen mee konden doen wat ze wilde. Ik vond het op een gegeven moment normaal dat mijn lijf mishandeld en misbruikt werd, daar was het voor in mijn ogen.

Als ik 26 ben leer ik mijn man kennen. Tonnie was zo heel anders. Zijn knuffel was geen houtgreep maar voelde zacht en liefdevol. In het begin vond ik het verschrikkelijk eng en verstijfde. Hij respecteerde me. Langzaam leerde hij me wat liefde krijgen betekend. Hij leerde me dat ik altijd nee mocht zeggen. Nu 22 jaar later ben ik dol op knuffelen. Ik kan ze nu geven en ook nemen en dat is een heel waardevolle toevoeging aan mijn leven nu!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: