PTSS,  seksueel misbruik

De grote angst voor water

Vorig jaar juli schreef ik er al over, mijn grote angst voor water. Dat is ook niet zo gek, ik kan de keren niet tellen dat mijn vader mijn hoofd onder water hield. Dat gevoel niet te kunnen ademen, het gevoel te stikken. De doodsangst met geen pen te beschrijven. Mezelf wassen met Jif en een schuursponsje elke keer weer. Ik ging wel eens zwemmen in mijn jeugd op de camping waar we stonden maar dan om 7 uur in de ochtend als er nog niemand was. Toch werd mijn angst groter en groter zeker omdat tieners het leuk vinden elkaar onder water te duwen wat mij panisch maakte. Ik zal 15 zijn geweest toen ik voor het laatst gezwommen heb.

In mijn op mezelf wereld heb ik godzijdank nooit een bad gehad. Wel een douche en tot op de dag van vandaag ga ik er nooit onder staan. Ik houd de douchekop vast en voorkom dat het water over mijn hoofd komt. Gebeurt dat wel dan heb ik onmiddellijk het gevoel te stikken. Een badje in de tuin? Ik moest er niet aan denken. Jaren geleden hebben we het geprobeerd maar verder dan pootjebaden kreeg je me niet. Maar de tijd verstrijkt en 2 jaar geleden toch maar weer een badje waar ik tot mijn middel in kwam. Ik nam er de tijd voor stapje voor stapje en het lukte! Vorig jaar een groter bad gekocht waar ik bijna tot mijn nek in zit.

Deze week staat het bad er weer. En ik kan me bijna niet meer voorstellen waar ik nu zo bang voor ben geweest. Ok, ik doe het erin gaan in mijn eigen tempo, mijn eigen ritueeltje, maar het lukt. En het lukt niet alleen, ik geniet er ook volop van. Kop onder water is (nog) een stap te ver, dat heb ik vorig jaar geprobeerd, maar dat voelde te akelig. Mijn man heeft ook een mooie hoek voor me gemaakt. Het bad staat onder de veranda. Zo zit ik niet in de zon (gevoelige huid) en heb ik veel privacy. Belangrijk voor mij in het openbaar in bikini of badpak durf ik niet.

Hier onder mijn veranda voel ik me volkomen ontspannen en veilig en is het zwembad geen eng ding meer maar een bron van plezier. Het heeft 33 jaar geduurd voor ik dit durfde, maar beter laat dan nooit hé.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: