seksueel misbruik

De meerwaarde van een ervaringsdeskundige

Er zijn talloze boeken en theorieën hoe je met diverse stoornissen, gebeurtenissen, trauma’s, angsten moet omgaan. Hoe je jezelf als hulpverlener kunt inzetten. Je kan een MBO-HBO-universitaire opleiding volgen en je gedurende je carrière laten bijscholen, waardoor je steeds meer kennis vergaard. En uiteraard leer je veel uit de praktijk. Als het goed is kijk je ok kritisch naar jezelf. Wat is mijn rol, hoe kan ik de ander bijstaan, wat kan ik betekenen. Waarom dan nog een ervaringsdeskundige nodig?

Voor dat wat je niet leert. Want hoe is dat nu onder jeugdzorg vallen, wat doet dat met je. Wat betekent het om als kind mishandeld, misbruikt te worden en wat doet met je? Wat had je nodig gehad? Hoe is dat om zo’n psychische nood te hebben dat je hulp nodig hebt? Hoe is het om niet meer te willen leven? Hoe voelt angst, wanhoop, verdriet? Wat helpt nu echt en wat zeker niet?

Tunnelvisie het gevaar in de hulpverlening, daarom is alert blijven, bewustwording zo belangrijk. We zijn geen protocol, we zijn een mens met eigen behoeftes. Durf soms buiten de lijntjes te kleuren, het afwijkende pad te kiezen. Durf in de spiegel te kijken en te blijven kijken.

Wij zijn de stem van hen die dat (nog) niet hebben, van de kinderen én volwassenen die dit na ons meemaken. We vertellen ons verhaal niet omdat we zo nodig ons hebben en houden naar buiten willen brengen. We vertellen ons verhaal omdat het er een van velen is, onze verhalen zijn niet uniek. Ze gebeurde en gebeuren nog elke dag. Wij hopen dat je gaat nadenken, je bewust wordt van wat de volle betekenis is.

Ik weet het nog goed nog geen 4 jaar geleden werd me verteld dat mijn leven nooit beter zou worden. Dat mijn o zo moeilijke leven nooit anders zou worden. De totale wanhoop die ik toen voelde is met geen pen te beschrijven. Mijn leven was er een van kwantiteit, overleven en niet van kwaliteit en leven. Ik heb geknokt voor wat ik waard was, wilde dit dodelijke nieuws niet aannemen.

Nu een paar jaar later, leef ik en voel mijn leven als kwaliteit. Daarom vertel ik nu mijn verhaal in de hoop dat u er iets uitpikt voor al degene na mij. Dat diegene niet te horen zal krijgen er is geen hoop meer.

2 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: