seksueel misbruik

De rol van mijn moeder

Door het gesprek met mijn vader denk ik nu veel aan de rol van mijn moeder-dader. Mede omdat hij zei dat ze niks met me te maken wilde hebben. Je moet eerst iets over de achtergrond weten. Mijn moeder-dader heeft 3 miskramen voor mij gehad. Daarna werd haar geadviseerd niet meer zwanger te worden. E zijn toen naar een toen bekende dokter in Sittard gegaan. En ze werd weer zwanger. Ze heeft in Sittard ook de keizersnee gehad. Na mijn geboorte lag mijn moeder kantje boord, ze heeft de eerste dagen niet eens beseft dat ik er was. Ze heeft enkele maanden in het ziekenhuis gelegen terwijl ik na een week naar huis mocht. Ze hadden in die tijd nog geen auto dus er was weinig contact tussen mij en mijn moeder-dader, de o zo belangrijke eerste hechting was er gewoonweg niet.

Ik heb altijd gezegd, mijn moeder-dader was degene die met de koekjes en de thee klaar zat als ik uit school kwam. Dat klopt ook ze werkte er wel wat bij in het zwart, poetsen, maar ze was altijd thuis als ik thuis was. Dat zou een veilig gevoel moeten geven maar dat was niet zo. Alles wat ik deed wat in haar ogen niet kon of mocht briefde ze door aan mijn vader-dader als deze aan het werk was. Of ze belde hem direct of ze vertelde het meteen als hij thuis kwam. Ze wist heel goed wat daarvan de gevolgen waren, daar was ze immers zelf bij. Dat betekende dus altijd straf. Een pak slaag, opgesloten worden in de kast, geen eten krijgen, verkracht worden, en ga zo maar door. Het maakte dat ik me nooit veilig voelde, altijd angst had en op mijn tenen liep. Als ze van me zou houden dan zou ze toch nooit alles doorbrieven aan hem? Ze had me passief kunnen beschermen door niet alles te vertellen, dan zou ik veel minder straf hebben gehad. En als ik dan wel eens iets goed deed dan was er ook zeker geen compliment of knuffel.

Zij was het die me het huishouden leerde, de opdrachten gaf. De vloer op mijn knieën, cm voor cm met een schuursponsje. De wc en badkamer met een tandenborstel. De afwas meerdere keren omdat ik altijd wel een plekje had overgeslagen. Dat begon al toen ik een jaar of zes was. De straffen als ik het niet goed deed gaf mijn vader-dader, maar zij gaf de opdrachten, immers met het huishouden bemoeit een man zich niet, dat is niet zijn taak.

Ze ging nooit tegen hem in, wat hij ook met me deed, ze probeerde het niet eens.Wat drinken en roken betreft deed ze niet onder voor hem. Samen dronken ze zeker twee kratten bier per week op, zij evenveel als hem. Ik hoefde het misbruik ook niet voor haar geheim te houden, ze wist het vanaf het begin, misbruik was in ons gezin geen geheim. Hij deed het niet stiekem ze kon gewoon toekijken, passief mededader noem ik dat. In mijn tienerjaren keek ze niet meer toe maar deed mee, ze misbruikte me. En nee dat deed ze niet met het mes op haar keel. Ze werd actief dader!

Ze waren een eenheid mijn ouder-daders. Er waren geen geheimen tussen hen. Ze deden ook altijd alles samen. Na mijn aangifte heeft de politie haar aangeboden om weg te gaan bij hem, een veilig onderkomen voor haar en mij. Daar hoefde ze niet eens over na te denken. Nee hoor, niet nodig ik sta volledig achter mijn man en zal dat altijd staan. Ik kan haar niet meer vragen hield je van me, ze is overleden. Maar zelfs toen ze wist dat ze ging overlijden heeft ze me niet bij haar gevraagd. Ze heeft ook niet gevraagd aan de arts of wie dan ook mij op de hoogte te stellen, ik hoorde het als reactie op een blog van mij, 3 dagen naar haar dood. Ik realiseer me nu dat ik me vasthield aan een strohalm, wat haar betreft. Ik zal die strohalm nu los laten. Er is daar geen liefde, geborgenheid, dat is er nooit geweest. En dat raakt me wel dat is echt slikken, ik wist het wel maar wilde het niet weten.

Ik heb gevochten en gewonnen ook nieuwe inzichten veranderen daar niets aan. Ik heb al jaren mijn eigen leven waarin mijn ouders-daders zeker niet passen. Loslaten om vrij te worden, dat was mijn keuze. Eigenlijk vind ik het wonderbaarlijk hoe ik echte liefde kan voelen, houden van kan voelen tot in het puntje van mijn tong, opgegroeid zonder liefde. Wat ben ik een rijk mens en wat waren zij eigenlijk arm!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: