seksueel misbruik

De week tegen kindermishandeling is dit nodig?

Deze week is het weer de week tegen kindermishandeling. Is dat nu echt nodig. Daarop kan ik volmondig JA antwoorden. Kindermishandeling in welke vorm ook bestaat al zolang als er kinderen zijn en zal bestaan zolang er kinderen zijn. Het uitroeien is een utopie. Naar schatting zijn er elk jaar 120.000 kinderen slachtoffer van een vorm van kindermishandeling. Soms is het zichtbaar maar nog vaker is het niet zichtbaar. Op erover praten hangt nog steeds een taboesfeer. We kunnen of willen het vaak niet horen. Voor veel mensen is het te confronterend te begrijpen dat echt IEDER kind slachtoffer kan worden. Gewoon thuis, op de sportclub, bij de buurman echt overal.

Zelfs voor hulpverleners is het vaak erg moeilijk. Hoe kom je erachter wat er speelt? Ken ik en interpreteer ik de signalen wel goed? Wat kan ik met deze situatie, wat is mijn rol? Hoe ga ik met de ouders om? Moet dit kind uit huis of zijn er andere mogelijkheden? Hoe ga ik het gesprek aan met een kind? Dat is niet raar dat is menselijk.

Elke dag kunnen we van elkaar leren. De professionals van ervaringsdeskundigen, die hun vertellen hoe het voelde, wat ze gemist hebben, wat hun geholpen zou hebben. En natuurlijk kunnen de professionals ook veel van elkaar leren. Het gaat nogal eens mis in de hulpverlening en juist daarom is deze week zo belangrijk. Dat we weer stil staan bij wat dit met kinderen doet. Dat we openstaan en leren van elkaar.

Mijn hart bloedt als ik denk aan al die kinderen die nu meemaken wat ik heb meegemaakt. Ik hoop zo dat zij eerder uit die situatie komen dan ik indertijd. Dat ze sneller en adequater hulp krijgen dan ik kreeg. Dat het hun leven minder lang zal beheersen dan het bij mij deed. 25 jaar misbruik, mishandeling, en vernedering volgde door 20 jaar hulpverlening. Inmiddels heb ik gelukkig een mooi leven, en geniet ik weer. Nu vertel ik mijn verhaal in de hoop een stukje verschil te kunnen maken. In de hoop dat iemand nu dat ene kind ziet, echt ziet en luistert of er wil zijn voor dat kind. Laten we dit volgend jaar weer doen en proberen van elkaar te leren, verschil te maken. En niet alleen die ene week per jaar maar elke dag weer!

One Comment

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: