seksueel misbruik

Een boek met een gouden boodschap

Wat een ontzettend goed boek Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap van Anton Horeweg. Wat had ik dit graag als kind, tiener, jong volwassene gelezen. Dan was me zoveel duidelijk geworden. Het boek legt in kindertaal uit wat je allemaal als kind kan meemaken en waarom dit niet normaal is en vooral dat HET NIET JOU SCHULD IS!

Dit boek zou in elke klas uitgedeeld moeten worden. Als kind wist ik niet dat ik mishandeld werd, misbruikt werd, verwaarloosd werd, geestelijk mishandeld werd. Voor mij was het gewoon en vooral ik wist zeker dat het allemaal mijn eigen schuld was. Doordat geen enkele volwassenen iets deed versterkte dat mijn gedachten dat ik een slecht kind was. Als ik dit boek als kind gelezen zou hebben zou ik begrepen hebben dat het helemaal fout was wat mij allemaal overkwam. Dan zou ik begrepen hebben dat het een naam heeft, kindermishandeling. Dan zou ik misschien naar een volwassenen hebben gezocht die ik mijn geheim kon vertellen.

Het wordt allemaal uitgelegd in heel begrijpelijke taal. In mijn ogen is dit boek niet alleen geschikt voor kinderen. Ik denk dat heel veel van mijn lotgenoten steun kunnen vinden in dit boekje en ook antwoorden. Zelfs dissociëren wordt er in hele heldere taal uitgelegd. Ook hoe je brein werkt bij trauma’s. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook als je nu al (jong) volwassenen bent dit boek veel van je vragen kan beantwoorden.

Anton heeft hiermee een uniek boek geschreven wat echt kinderen zal helpen te begrijpen wat ze meemaken. Of het nu om pesten, mishandeling, scheiding gaat hij legt het zo enorm helder uit. Dit is ook een aanrader voor iedereen die met kinderen te maken heeft. Juffen, meesters, sportclub trainers, opa’s en oma’s kortom iedereen.

One Comment

  • Anton Horeweg

    Dank je wel voor je mooie recensie en dank je wel voor jouw boek. Ik dacht tijdens het lezen dat ik in een horrorverhaal zat. Geen kind zou dit moeten overkomen. Grote bewondering voor je kracht en doorzettingsvermogen. Mede door verhalen van kinderen als jij, maken dat ik doorga dit onderwerp bespreekbaar te maken op scholen. Ze moeten weten dat het nooit hun schuld is.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: