seksueel misbruik

Een moeder

Een moeder is iemand die je troost bij je verdriet. Een moeder plakt een pleister als je gevallen bent. Een moeder zorgt dat je met je maag vol naar school gaat. Een moeder zorgt voor je als je ziek bent. Een moeder zorgt dat je geknuffeld wordt. Een moeder speelt met je. Een moeder lacht en huilt met je mee. Een moeder houd van je hoe je er ook uitziet, wat je kunt en niet kunt. Een moeder is er gewoon. Je kunt de vragen die je hebt aan je moeder vragen. Met je moeder kun je winkelen en ze zal je kledingkeuze niet veroordelen.

Die moeder mis ik, niet mijn moeder die dit allemaal niet deed. Ik beschrijf wat ik denk dat een moeder doet. Weten doe ik het niet, ik beschrijf wat ik bij anderen zie, wat ik op de televisie zie. Weten doe ik het niet want ik had zo’n moeder niet.

Ik zal ook nooit weten hoe het is om moeder te zijn. Als kind speelde ik veel met mijn barbies, vadertje en moedertje. Dan stelde ik me voor dat ik later een kind had waar ik veel van zou houden. Het liep anders, deel keuze, deel geen enkele keuze. Het is niet anders ik heb dat geaccepteerd maar soms…

Mijn mailbox loopt over met reclame van alles wat je aan je moeder kan geven, wat je als moeder kan krijgen. Voor mij, voor ons geen moederdag er is geen moeder om iets aan te geven en geen kind om iets van te krijgen. Ik vind dat prima voor al die mensen die wel een lieve moeder hebben. Voor veel mensen is moederdag moeilijk. Omdat ze nooit een lieve moeder hadden, omdat ze nooit een moeder zullen zijn of omdat ze hun lieve moeder moeten missen. Misschien kunnen we toch een bosje bloemen kopen voor onszelf om te herdenken, om aan te denken, om het toch een mooie dag te laten zijn.

Ik denk aan iedereen die om wat voor reden dan ook geen moederdag (meer) kan vieren. En ik ben blij voor al diegene die morgen laten zien hoeveel ze van moeder houden. Je weet immers nooit wanneer dat niet meer kan. Voor allemaal heb een mooie dag morgen, of je nu akelige herinneringen, mooie herinneringen of geen herinneringen hebt. Koester jezelf en al degene die wel nu van je houden.

4 Comments

 • ineke

  Het raakt me diep wat je schrijft ,want is zo herkenbaar , vooral het stukje van het spelen met je poppen en dat je dan dacht aan als je zelf kinderen zou hebben en dat dit anders is gelopen deels geen keuze en deels wel en acceptatie daarvan , maar soms zo ontzettend moeilijk . Snap het zo goed .
  Ik wil je toch een mooie dag wensen samen met je man en je maatje Dirk .

  lieve groet Ineke xx

 • Leny

  Wat heb je dat prachtig geschreven Angélique.
  Ik had prima ouders, die alles deden wat je hierboven schreef, alleen knuffelen kan ik me niet herinneren, dat deden ze bij ons niet.
  Zelf heb ik helaas geen kinderen. Afgelopen week een lekker geurtje voor mezelf gekocht en dat cadeautje heb ik zogenaamd van de hond gekregen. Dat is ons “kind”… en dat “zoontje” wordt stevig geknuffeld. 🙂

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: