seksueel misbruik

Erg, erger, ergst

Hoe vaak krijg ik niet berichtjes van mensen die zeggen: “ik heb het niet zo erg meegemaakt”. Maar als je doorvraagt en erachter komt hoe, welke vorm van kindermishandeling dan ook, hun leven heeft beïnvloed dan is dat vaak fors. Op kindermishandeling, kindermisbruik, verwaarlozing, huiselijk geweld zit geen erg, erger, ergst. Het is verre van een wedstrijd of strijd. Het doet me verdriet als iemand me zegt: “ik ben alleen maar psychisch mishandeld”. Alleen maar? Enig idee wat het met je doet als je elke dag weer als kind te horen krijgt dat je niets waard bent, dom bent, niks kunt, niet geboren had mogen worden? Daarmee ondermijn je het hele bestaan van een kind, rem je de ontwikkeling compleet en wordt elk stukje zelfvertrouwen in de grond geboord tot er niets meer over is. Het is een enorme klus en keihard werken om dit als jong volwassenen weer op te bouwen en gaat met horten en stoten, en dus zeker geen “alleen maar”.

Het maakt ook niet uit of je een jaar of 10 jaar misbruikt werd, het grijpt in je hele zijn in. Niks zo intiems als je eigen lichaam, niks zo eigens als je eigen lichaam. Als dat geschonden wordt, vernederd wordt, gehavend wordt, dan heeft dat altijd gevolgen. Dat vertrouwen in je eigen lichaam is vaak zoveel minder tot nihil. Houden van je eigen lichaam, het aanraken is niet meer zo vanzelfsprekend. Zo kan ik nog maar kort mezelf bewust inzepen met lekkere douchschuim. Mijn lichaam echt aanraken was jaren een no-go. Het verwennen een utopie.

Als kind hoor je vrij op te groeien met alle ruimte om je te ontwikkelen, je eigen ik te ontdekken. Je lijf te ontdekken en er van te houden. Je gedachten die er mogen zijn, je mening waarnaar geluisterd wordt. Als kind hoor je op te groeien in veiligheid, in geborgenheid en in liefde. En elk kind wat niet veilig opgroeit is een ergst.

Dus lieve mensen je mag verdriet hebben, boos zijn, bang zijn, onzeker zijn en wat dan ook als je onveilig bent opgegroeid. Neem die ruimte om jezelf weer te kunnen ontwikkelen. En voel je nimmer schuldig omdat je denkt: “wat heb ik eigenlijk te zeuren?”. Jij mag er zijn met alles wat het met je gedaan heeft en laat niemand je ooit vertellen dat het “niet zo erg” was!

2 Comments

 • Lily

  Beste Angel(ique),

  Ik heb uw boek in 1 adem uit gelezen. Zo erg wat u allemaal mee heeft moeten maken! Zoiets zal niemand mogen gebeuren! Wat heb ik veel respect voor u! U bent een echte powervrouw, een heldin!
  Het zien van uw foto’s maakte mij boos, boos? Woest! Zo’n mooi lief klein meisje! Hoe kan iemand zoiets doen?!?! Maar tegelijkertijd word ik ook blij uw foto’s te zien! Wat een sterke en mooie vrouw bent u geworden! Ook leuk om te zien is dat u juist een man MET tattoos heeft haha. U mag heel trots op uzelf zijn.

  Ikzelf ben een alleenstaande moeder. Ook een soort (mis)gebruik is dat geweest. Hij wilde blijkbaar alleen mijn lichaam, maar een relatie zat er niet in. En toen was ik zwanger. Achteraf werd duidelijk dat ik, en later ook mijn dochter, één groot geheim waren. Ik heb wel contact met hem, hij heeft inmiddels de zoveelste nieuwe relatie. En af en toe komt hij langs om zijn dochter te zien.

  Maar wat ben ik blij dat ze MIJN dochter is, en hij haar niet erkent heeft. Mede door uw boek ben en blijf ik daar ook standvastig in. Hij zal niets te zeggen hebben over MIJN kind. Ik zal haar de rest van mijn leven beschermen. Hoe sterk u bent in uw verhaal, geeft mij ook meer kracht om een sterke moeder te zijn. En nooit meer, ookal was dat maar een periode, verdrietig te zijn over het feit dat ik alleen een ouder ben. Het maakt mij trots. Dankuwel daarvoor!

  Ik wil u heel veel succes en sterkte wensen in het verdere verloop van uw leven, en zeker met de komende kerst en oud en nieuw!

  Liefs,

  Lily

 • grietje

  Oohhh hoe kunnen ze het zeggen.Dit is toch het ergste wat je als kind als mens kan overkomen.Je voelt je gewoon niet thuis op deze wereld.Wat je als kind en later als volwassene niet allemaal te verstouwen hebt gehad.Ik vind het onmenselijk wat je is overkomen. Je zit nu nog met de brokken door wat je is aangedaan.Ik vind het flink van je dat je het al zo n eind tot een aardig goed reseltaat hebt gebracht. Je hebt al veel overwonnen .En er zal nog best wat overwonnen moeten worden.Maar je doet het goed hoor. Heel veel knuffels van mij. Groetjes Grietje

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: