seksueel misbruik

Incest, laten we het benoemen,

Incest is een woord dat nog nauwelijks gebruikt wordt. In de krant staat nu seksueel misbruikt of misbruikt. Dat is natuurlijk ook zo maar seksueel misbruikt kan heel veel kanten op van een hand die graait in je kruis door een vreemde tot aangerand door de tennisleraar tot verkracht worden en zo heel veel meer. Incest is een heel ander woord met een heel andere lading.

Bij incest word je seksueel misbruikt door diegene die je zou moeten vertrouwen, die jou zouden moeten beschermen, je familie. Overal worden we erop attent gemaakt hoe belangrijk je familie is. Reclames van reizen tot reclames van Unox overal gezinnen die gezellig samen zijn. Social media staat er vol van plaatjes met vader en/of moeders met een gelukkig glimlach en een blij kind. Kortom het ideaalbeeld van onze samenleving samen met je familie. Maar wat als je geen blij kind bent? Wat als je heel verdrietig bent omdat diezelfde familie je misbruikt? Je vader, je moeder, je opa, je oom en ga zo maar door.

Incest grijpt daarom heel diep in, in je zijn, in wie je bent en wordt. Omdat je geen veilige basis hebt waar je even kan rusten. Het gevaar is er 24 uur per dag. Je kan niet ontsnappen aan je familie als kind. Je krijgt een heel ander beeld van wat liefde is van wat seks is van wat familie is. Voor jou is familie angst, vernedering, pijn. Je leert niet wat het is om onvoorwaardelijk van gehouden te worden. Je leert niet met emoties om te gaan, zelfs blij zijn word je niet geleerd. Je kent het woord veilig zijn niet omdat je het nooit hebt meegemaakt. Diegene die je moeten beschermen, je moeten leren wat vertrouwen is in anderen maar ook in jezelf, die je moeten stimuleren om te ontdekken om te leren en ontplooien. Diegene leren je vooral wat angst is, leren je dat je niet goed genoeg bent, dat jouw lichaam niks voorstelt, dat je geen eigen wil hebt. Diegene zorgen ervoor dat je ontwikkeling verstoort raakt en vaak zelfs stagneert.

Incest is ook zo moeilijk omdat je relatie met de dader vaak heel dubbel is, van haat en houden van. Het is toch je vader en of moeder. Toch degene die je kleed, te eten geeft. Soms is de scheidingslijn tussen dader en vader (moeder) heel dun. Zoals bij mij de eerste jaren waarin mijn vader-dader me poppedijntje noemde. Ik haatte wat hij deed maar hield ook van hem. Dat maakt je heel erg in de war, afstand nemen is zoveel moeilijker.

Incest een woord dat we nauwelijks meer gebruiken. Incestpleger hoor je nog nauwelijks. Ze komen ook zelden in het nieuws. Ze worden maar een enkele keer veroordeelt door een rechter. Deels omdat velen geen aangifte doen en deels omdat er moeilijk bewijs te krijgen is. Het gebeurt altijd achter de voordeur in dat gezin dat vaak de mond houdt ook als het uitkomt. Veel incestplegers kunnen gewoon door met hun leven. Partners blijven vaak bij ze, ze gaan naar hun werk, winkelen ga zo maar door. We zijn geschokt als een sportcoach jarenlang kinderen misbruikte en nagelen hem direct aan het kruis (terecht daar niet van). Als de buurman zijn kind jarenlang misbruikte zeggen we de volgende dag gewoon goedemorgen en doen verder niks. Geen NOS, RTL die aan de deur staat. Geen Jinek, Pauw, RTL late night die het slachtoffer in de uitzending wil. Geen spandoeken van buurtgenoten. Als kind sta je eenzaam in je strijd omdat iedereen om je heen je vaak laat vallen.

Het woord incest omhelst dus zo veel meer dan seksueel misbruik. Laten we het gewoon weer bij de naam noemen. Ik hoor het zelfs wel eens voorbij komen als humor. Incest is bepaald geen humor. Ik heb daarom ook op mijn visitekaartje ervaringsdeskundige incest/kindermishandeling staan. Dat is duidelijk en dat was het ook incest met mijn vader, moeder én opa.

3 Comments

  • Petra

    Je benoemd in je stuk dat er geen of nauwelijks aangifte word gedaan van incest. Lastige hieraan vind ik dat er nog steeds een verjaringstermijn op zit waardoor het voor een groot gedeelte van de mensen ook geen zin meer heeft om aangifte te doen. In mijn geval is het verjaard. Ik mag aangifte maar er word vervolgens niets mee gedaan en de dader leeft vrolijk door….

  • Jozefien

    ik vind het indrukwekkend & erg interessant zeker leerzaam over brengen is nog een ander verhaal , bij jouw is het zeker geluk doorbreek oude patroon loslaten seksueel misbruikt ook incest..delen praten erover is iets anders dan advies geven ,dat doe jij goed,, maar praten delen wordt ook bedoelt in me kaars spiegel durven kijken .. doe je heel mooi

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: