seksueel misbruik

(On)voorwaardelijke moederliefde,

Je hoort het zo vaak zeggen moederliefde is onvoorwaardelijk. We gaan er klakkeloos vanuit dat moeders lief en zorgzaam zijn en vechten als een leeuw voor hun kinderen. Maar is dat wel zo? Nee zeker niet er zijn moeders die hun kinderen mishandelen, verwaarlozen en ja ook misbruiken. Kijk maar naar het recent geplaatste verhaal van een agent in de Zaanstreek die twee zwaar verwaarloosde kinderen aantrof. Ze spraken zelfs een eigen taal. Ze zaten in een snikhete woning, alleen opgesloten door hun moeder. (https://www.ad.nl/binnenland/agent-beschrijft-vondst-zwaar-verwaarloosde-jochies-in-flat-ze-vertoonden-dierlijk-gedrag~a22e3023/)

Dan zijn er nog de moeders die je verre van beschermen. Die toekijken als hun kind mishandeld of misbruikt worden en helemaal niets doen. Die als je eindelijk durft te vertellen over het misbruik, je niet geloven of jouw zelfs de schuld geven. Een enorm eenzaam gevoel voor een kind of jongere. Als je eigen moeder niets doet of het zelfs niet geloofd waar moet je dan naartoe? In mijn ogen ook een ernstige vorm van mishandeling.

Mijn eigen moeder was zo, ze deed helemaal niets en keek letterlijk toe. Nog nooit heeft ze me beschermd. Ze heeft me zelfs mee misbruikt. Alsof je hele wereld instort. Een gesprek met mijn moeder over de mishandelingen en misbruik is altijd onmogelijk gebleven. Tot aan haar dood stond ze vierkant achter hem, mijn vader-dader. Dat heeft zo ongelofelijk veel pijn gedaan. Ze liet me direct als een baksteen vallen toen ik op mijn 25ste aangifte deed en tot haar dood heb ik haar ook nooit meer gesproken, ik bestond simpelweg niet meer.

Vandaag is het moederdag, ik heb hier al heel lang niks meer mee. Ik had al lang voor ze stierf geen moeder meer. En zelf moeder worden is me nooit gegeven. Toch is die pijn niet meer zo rauw, het heeft een zachter randje gekregen door alle mooie dingen die ik nu in mijn leven heb. Ik laat het verdriet even toe en geniet dan weer, ook van deze toch wel beladen dag.

Voor iedereen die wel een liefdevolle moeder heeft of is heb een mooie moederdag. Voor al degene die hun moeder nu extra missen om welke reden dan ook, sterkte.

3 Comments

 • Ele

  Fijn dat er eens wordt benoemd dat niet alle moeders zo lief en geweldig en zorgzaam zijn. Mijn moeder was zorgzaam toen ik klein was, ja. Ze deed wat ze hoorde te doen in haar ogen in haar moederrol. Maar in mijn latere leven (vanaf pubertijd) heeft ze door haar ongediagnosticeerde persoonlijkheidsproblematiek (vermoedelijk narcisme en borderline) gezorgd voor chaos, verdriet en verwijdering binnen mijn familie. De pijn was onbeschrijfelijk. Van de vrouw waarvan je gelooft en verwacht dat ze je steunt als kind, onvoorwaardelijk, kreeg ik onder de tafel schoppen en emotionele klappen uitgedeeld op het moment dat niemand het zag. Ze heeft haar ‘imago’ altijd gedisciplineerd kunnen volhouden van zorgzame moeder en oma. Maar intussen speelde ze alleen maar geniepige spelletjes: Mindgames. Achteraf blijkt dat ikzelf verschillend psychische en emotionele ‘defecten’ heb, waar zij dus nooit iets mee heeft gedaan maar me slechts afschilderde als een slecht mens (ADD+ASS). Het emotionele misbruik en ‘gebully’ zoals ik het noem, heeft zijn sporen nagelaten.

  Dus vandaag, op deze moederdag, was ik blij, Angel, te lezen dat je dit bericht de wereld in hebt gestuurd, in contrast met al die enorm mooie berichten en commercials over lieve en mooie moeders. Laten we vooral stilstaan bij diegenen die dat missen in hun leven.
  Dankjewel. Sterkte.

 • Carolien Kruijs

  Ik erger me aan alle commercials die ideale moeders schetsen. Helemaal nu mijn moeder een paar maanden terug is overleden.

  Jouw verhaal is intens triest. En daarom is het knap, dat jij zonder goed voorbeeld, zelf een vriendelijke vrouw bent geworden. Je bent je ouders enorm ontstegen. Dikke pluim voor jou!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: