PTSS,  seksueel misbruik

Seksueel misbruik en urologie

Na in 3 weken regelmatig pijn in mijn flank te hebben gehad, bleek dat ik een flinke niersteen had. De uroloog vertelde me dat er 2 operaties nodig zijn. Als eerste een URS daarmee zou de steen omhoog geduwd worden, verder de niet in zodat ik geen koliek pijn meer had. En er zou een JJ katheter geplaatst worden, dat is een katheter met aan allebei de uiteinden een krul van je nier naar je blaas. Dat gaat de nier stuwing tegen en zorgt voor een goede, vrije doorgang van je urine. Als tweede een zogenaamde PNL operatie waarbij de steen verwijderd wordt. Dit gebeurd via de rug door een holle naald in de nier en zo de steen te verwijderen. Hierna heb je een nier, urine en blaas katheter. Die mogen er na 1 tot 2 dagen weer uit als de urine niet meer bloederig is en er geen gruis achtergebleven is.

Woensdag 24 mei kreeg ik dus de eerste operatie en dat ging allemaal heel goed en ik mocht dezelfde avond weer naar huis. Wat ze me niet vertelde is de pijn die je van een JJ katheter kan hebben. Ik had flinke blaaskrampen waarvoor ik na een paar dagen medicijnen kreeg. Dat hielp een beetje. Maar veel moeilijk was het constante gevoel alsof er iemand bij je binnen dringt. Je voelt die katheter zitten zeker als je beweegt maar ook zonder te bewegen. Het voelt alsof iemand met grof geweld je vagina binnen dringt en dat 24 uur per dag. Dat is voor de meeste een heel vervelend gevoel. Maar voor iemand net als ik zelf met een lang misbruik verleden een drama.

Mijn gezonde verstand zegt me dat ik veilig ben. Dat er niets gebeurt. Maar mijn lijf zegt iets heel anders en protesteert aan alle kanten. En daarmee gaan er ook weer signaaltjes naar je hoofd, overlevingsstand, niet veilig, gevaar, alert. Er gebeurt veel te veel in mijn hoofd en lijf meer dan ik kan handelen. Het is chaos en ik kan er weinig tegen doen. Dat gevoel blijft tot de katheter weer wordt weggehaald. En dat kan nog wel een tijdje duren. Ik weet met mezelf geen raad ben angstig, verdrietig, nerveus, alert enz enz.

Weten urologen wat dit soort ingrepen met misbruikte mensen doet? Ik was niet gewaarschuwd voor de pijn en het gevoel erna. Dat schijnt “normaal” te zijn maar voor mij komt het totaal onvoorbereid. Pas toen ik belde zeiden ze me dit is normaal. Maar voor mij is dit niet normaal, voor mij is dit terug geworpen worden in iets waarin ik niet meer wil zitten maar nu wel zit. Zouden urologen weten hoe groot de impact ingrepen zijn in dat gebied als je seksueel misbruikt bent? Overigens heb ik een hele fijne uroloog die goed naar me luisterd en me alle opties goed uitlegt en meedenkt dat is heel fijn, ook het ziekenhuis denkt overal tot het uiterste in mee en dat geeft wel vertrouwen.

4 Comments

 • Ineke

  Heel veel sterkte en beterschap, en inderdaad dat is zoiets wat ik bedoel met ”levenslang” als er dan weer zoiets met je gebeurd voor de meeste mensen vanzelf sprekend maar voor ons zal dit nooit meer zijn en dan telkens weer kom je terecht in die nachtmerries van toen , en daarom zeg ik altijd ons leven word nooit meer hetzelfde hoeveel lieve mensen we ook om ons heen hebben er zit een hele diepe wond en die zal never nooit meer dicht kunnen gaan elke dag die we gewoon kunnen genieten is voor ons al heel bijzonder . Ik hoop dat je je snel weer goed zult voelen en zal een lichtje voor je opsteken Liefs Ineke xx

 • Leny

  Meissie toch, dat juist jij dit weer moet meemaken. Het is een vrouwelijke uroloog, begrijp ik? Dat scheelt al een heel stuk, ik had ook een vrouwelijke uroloog. Al mijn artsen zijn vrouw, op mijn eigen verzoek.
  Het lijkt me belangrijk dat urologen dit artikel van jou te lezen krijgen. Evenals gynaecologen, internisten et cetera, want sommigen gaan zo achteloos te werk, alsof het de normaalste zaak van de wereld is om “in” iemand een kijkje te nemen en/of een ingreep te doen.
  Heel veel sterkte, ik denk aan je.
  Liefs,
  Leny

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: