seksueel misbruik

Spiegel

Op mijn slaapkamer staat een kaptafel met een grote spiegel. Elke dag douche ik en was ik mijn haren. Dan laat ik mijn haren zo drogen. Als ik ergens heenga waar ik er netjes uit wil zien dan kan het niet anders en föhn ik mijn haren. Verschrikkelijk vind ik dat omdat ik dan in de spiegel moet kijken, ik kan niet anders ik moet toch zien wat ik doe. Make-up gebruik ik nooit dat betekend intensief in de spiegel kijken. Kleren kopen in een winkel ik zo moeilijk, om te zien of het past en het me staat moet ik wel dat pashokje met de spiegel in. Liever koop ik op internet mijn kleren, pas het thuis en vraag dan aan mijn man staat dit? In de hoop dat hij eerlijk antwoord geeft. Tanden poetsen en haren kammen is ook een dingetje in de badkamer hangt een spiegel. Gelukkig ben ik klein zodat ik niet mezelf goed in die spiegel zie.

Jarenlang is me elke dag verteld hoe lelijk ik ben en eigenlijk kan ik ook niets anders zien als ik in een spiegel kijk. Dubbele kin, saai gezicht, lelijk dik lijf, dat is wat ik zie. Geschonden lijf dat jarenlang gebruikt en misbruikt is. Zolang ik maar niet in een spiegel hoef te kijken kan ik wel met dit omhulsel leven. Mijn moeder was 53 toen ik haar voor het laatst zag, zelf ben ik nu 47. Kijk in de spiegel dan zie ik haar, ik lijk als twee druppels water op haar. En dat is moeilijk ik wil haar niet zien, niet er elke keer weer aan herinnerd worden als ik in die stomme spiegel kijk.

Maakt het me dan niet uit hoe ik eruit zie? Zeker wel, ik ben dol op mooie kleren en doe ook erg mijn best leuke kleren in mijn maat 48 te vinden. Geen vormloze zo wijd mogelijke kleren maar leuke kleren in mooie kleuren. En sinds 2 jaar ook jurken, sterker nog ik ben inmiddels dol op jurken. Het is niet altijd even gemakkelijk in grotere maten leuke kleding te vinden die betaalbaar is maar het kan wel. Elke 6 weken komt de kapster dus ik hou het wel bij allemaal.

Als je je halve leven hoort dat je een niemand bent, een gedrocht, lelijk bent, een duivelskind, dan is dat moeilijk los laten. Dat ik medicatie heb die me dik maken en dat streng lijnen niets oplevert maakt het allemaal niet makkelijker. Ik vind het erg moeilijk blij met mezelf te zijn of in een spiegel te moeten kijken en vermijd het dan ook waar ik kan. Soms moet je wel en dat blijft confronterend. Ik weet niet of mijn verhouding tot de spiegel ooit beter zal worden. Ik doe in ieder geval mijn best en meer kan ik ook niet doen. Spiegels zijn er overal dus ik zal het er mee moeten doen en dat doen we dan ook maar.

4 Comments

 • Marc Bok

  Beste Angelique,
  Ik heb jouw boek net uitgelzen, kon niet stoppen met lezen!
  Ik heb een diep respect voor jouw innerlijke kracht! Bewondering voor je sterke wil om toch verder te willen komen.
  Ik vraag me af wat ik moet “doen” om een vriendin met dezelfde ervaringen als jij te kunnen “helpen”. Straatvrees en automutilatie en meerdere dingen die spelen, zijn voor mij eigenlijk onvoorstelbaar. Maar door het lezen van jouw boek is mij duidelijk geworden hoe dit dus werkt voor mensen met deze ervaringen. Daar waar ik er voorheen niets van begreep is mij nu zeer helder geworden. Daar ben ik je erg dankbaar voor.
  Ik laat mijn email adres achter in de hoop dat je mijn vraag wilt beantwoorden.

  Hoe maak ik duidelijk, of laat ik merken, dat ik het beste voor heb, zonder haar mijn mening op te dringen…
  Zonder haar het gevoel te geven dat ik “het beter weet” .

  Zelfde leeftijd als jij en ik…
  Met een hele warme groet M.B.

 • rider_ot_storm

  Herkenbaar is het pfff de spiegel en ik zijn ook geen vrienden van elkaar. Door de ‘stemmen’ uit het verleden die blijven hangen in het heden. En dan ook nog op je moeder lijken pfff niet te verwoorden hoe dat voelt, ik heb dat met mijn vaderdader waar ik qua uiterlijk op lijk.
  Dikke knuffel en sterkte met de spiegels.
  En ik wens je toe dat het beter zal gaan worden zodat je kan zien wat ik en andere mensen zien als we naar jou kijken:
  een mooie vrouw om van te houden.

  Liefs en #samensterk ❤️

 • grietje

  Moeilijk hoor.Wens je wel veel sterkte met alles in de hoop dat het allemaal goed komt.Maar je bent al een heel eind op de goede weg gelukkig.Je ziet er altijd leuk en mooi uit hoor.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: