seksueel misbruik

Tijd voor meer licht in mijn leven

Ik heb het er al eens eerder over gehad, dat ik na een leven met mijn ouder-daders niet eens wist wat mijn smaak was. Jaren geleden wist ik het, ik had donkerbruine meubels met een klein vleugje wit erin. Mijn muren waren rood, een wat donkere kleur rood. Ik vond het mooi en het voelde toen als heel passend. In die tijd was mijn leven ronduit heel zwaar, en bij tijden ondragelijk. De gevolgen van jarenlang seksueel misbruik achtervolgde me in herbelevingen, nachtmerries en dissociaties. Het was letterlijk en figuurlijk in het donker leven.

Degene die me al jaren volgen weten hoe enorm mijn leven is veranderd de afgelopen jaren. Het werd steeds lichter in mijn leven, het donker loste op. En dan past mijn huis ineens niet meer bij mij. Het voelt niet meer als die warme jas die het wel was. Het voelt zwaar, veel te zwaar. Langzaam begin ik met de meubels vervangen. De kringloop is hierbij voor mij van onschatbare waarde. Ik weet er pareltjes vandaan te halen die helemaal ik zijn en die Tonnie natuurlijk ook mooi vindt. Steeds lichter wordt het in huis.

En dan kijk ik naar mijn donkerrode muren en ben ze helemaal zat. Ik weet iemand te vinden die ze voor een schappelijke prijs wil schilderen. Ze worden licht blauw, heerlijk licht. Wat nog donkerbruin is zoals een kamerscherm met foto’s verf ik wit. De zwart/wit foto’s erin worden kleurenfoto’s van onze dieren de afgelopen 20 jaar aangevuld met bloemen en dieren in blauw en roze. Volgende week maandag worden mijn muren geverfd net als de binnendeuren die nu ivoor zijn en wit gaan worden.

Zo wordt mijn huis weer passend bij mijn leven nu, meer licht, vrolijk en toch knus. Terwijl ik deze blog zit te typen, schijnt de zon volop mijn huis binnen. De achterdeur staat open, wat letterlijk lucht geeft. Het is allemaal stapje voor stapje maar mijn huis begint weer de warme jas te worden. Een jas die in deze fase van mijn leven past. Een lichte, makkelijk te dragen jas, die niet zwaar meer aanvoelt. Dag, donker tot ziens en welkom licht!!

p.s de foto die ik bij deze blog gebruik zit ook in mijn kamerscherm met foto’s.

4 Comments

 • Jolanda

  Ik ben pas verhuisd en heb mijn muur ook lichtblauw laten verven. Ik heb 15 jaar samen en nu ik alleen woon valt het mij wat zwaar. Gelukkig heb ik nog wel goede contacten met mijn ex. We wonen in het zelfde dorp. Hoop dat ik snel mijn draai weer kan vinden. En ik mag nog steeds niet gaan werken wanege carona virus. Ik hoop dat snel weer te kunnen doen. Want de hele dag thuis zitten is niks voor mij. Ik ben het een beetje zat.

  Groetjes,

  Jolanda

 • ceciel arts

  Hoi Angelique, dank voor je blog. Herkenbaar!
  Fijn dat je eindelijk (!) kan ervaren hoe licht iets
  aanvoelt. Ben blij hierom met jou.
  Hartelijke groet,
  Ceciel

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: