seksueel misbruik

Vrijheid

Mijn generatie leeft in vrijheid, we kennen geen oorlog alleen uit de verhalen van opa’s en oma’s, uit boeken en films en uit de lessen van school. Toch heb ik een groot deel van mijn leven geen vrijheid gekend. De eerste 25 jaar bestonden uit misbruik, mishandeling, agressie. Ik had geen vrijheid van keuze, er werd voor mij beslist tot in de details. Wat ik aanhad, met wie ik wel en niet mocht omgaan. Hoe ik mijn tijd besteedde tot aan hoe ik moest denken en handelen. Door het misbruik zat ik gevangen in mijn lijf, het werd genomen ik had daar niets over te zeggen. Ook mijn geest zat gevangen, ik had geen eigen wil, smaak of gedachtes meer.

Toen dan eindelijk het misbruik stopte zat ik opnieuw gevangen. In mijn hoofd ging het door. Zijn stem bleef doorklinken, nachtmerries, herbelevingen. Je kunt het kind uit de misbruik situatie halen maar het misbruik niet uit het kind. Een moeizaam gevecht met name tegen mezelf begon en ik voelde me alles behalve vrij. Keuzes maken was een hel bij alles dacht ik wat zou hij willen. Beetje bij beetje won ik terrein. In kleine dingen zoals nee ik ga nu niet poetsen ik ga een boek lezen. Het eten is niet precies om half zes klaar het word zes uur. Kleren kopen die hij niet mooi vind maar waarvan ik net ontdekt heb dat ik het wel mooi vind. Ik neem een kat terwijl hij een bloedhekel aan katten had. En ga zo maar door.

Nu zoveel jaren later voel ik me eindelijk vrij. Vrij om eigen keuzes te maken. Vrij om te mogen leven en daar ook van te genieten. Vrij om de regie over mijn eigen leven, denken en doen te hebben. En dat doe ik dan ook. Zo weet ik eindelijk wat mijn smaak is en koop ik kleren die IK leuk vind. Ik ga met de mensen om die ik graag om me heen heb. Ik ben vrijwilligers werk gaan doen. Zelf met mijn lichaam wat niet meewerkt maak ik keuzes. Zo heb ik sinds kort een scootmobiel, eerst kwamen de oude gedachtes weer dat dit een teken van zwakte is. Nu zie ik in dat dit juist een keuze voor vrijheid is om me te begeven naar waar ik wil, zelfstandig. Ik ga de cursus doen tot ervaringsdeskundige omdat ik me verder wil ontwikkelen.

Vrijheid is kostbaar en niet vanzelfsprekend. Ook niet de vrijheid in je hoofd, je lichaam, in je keuzes. Voor veel mensen met welke rugzak dan ook kan dit een gevecht zijn. Maar als je doorzet komt die vrijheid er en dat is een heerlijk bevrijdend gevoel. Een overwinning vooral op jezelf. Ik geniet van mijn verworven vrijheid.

One Comment

 • brugnaarverbinding

  Wat mooi geschreven Angel,
  Ik denk zelf dat het inderdaad ook heel belangrijk is om die vrijheid bij jezelf te kunnen gaan voelen.
  Dat is lastig met zo’n jeugd dat herken ik wel.
  Maar stapje voor stapje lukt mij dat om ook te gaan ervaren dat ik vrijheid heb.
  Zeker vanaf het moment dat ik op mezelf woon heb ik dat mogen ervaren.

  Ik wens je toe dat je mag blijven genieten van je vrijheid! ♡

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: