seksueel misbruik

Zorgen voor mijn gehavende lijf

Met mijn lichaam heb ik een haat/liefde verhouding. Mijn lijf is geschonden, misbruikt, heeft littekens, is te dik, kortom niet mooi. De spiegel is al jarenlang mijn vijand. Zorgen voor dat lijf deed ik niet. Make-up gebruik ik nooit, geen dag of nacht crème. Het doucheschuim wat in de reclame is en de goedkoopste deodorant. Kortom ik probeerde zo min mogelijk aan mijn lijf te doen. Ik voelde me ook vervreemd van mijn lijf alsof het niet van mij was. Een noodzakelijk omhulsel wat ik liever kwijt dan rijk ben. Dit lijf heeft heel veel moeten doorstaan en heel veel pijn geleden.

Toch is ook daarin iets veranderd, zoals er zoveel anders in mijn leven is geworden. Sinds een klein jaar ga ik naar de schoonheidsspecialiste. De eerste keer doodeng dat gefriemel aan mijn gezicht. Maar nu kan ik daar volop van genieten en het ook ontspannen over me heen laten komen. Elke week gebruik in nu een sheet mask. Een kant en klaar masker voor je gezicht. Een verwenmomentje voor mezelf en mijn droge huid. Douchen doe ik nog steeds snel maar ik zoek nu wel doucheschuim uit die lekker ruikt én lekker voelt. Dat gun ik nu mezelf. Na het douchen neem ik de tijd om bodylotion op te smeren. En dan uit dezelfde lijn als het doucheschuim. Dat voelt en ruikt heerlijk.

Dat is een heel verschil met hoe het was, toen ik mijn lijf nauwelijks durfde aan te raken. Iets op mijn lijf smeren was simpelweg onmogelijk omdat ik het dan moest aanraken, het moest voelen. Dat ik nu lekker ruikende en voelende spullen koop, mezelf dat gun is zo een grote overwinning. Dat ik het ook nog gebruik een nog grotere overwinning. Dit soort “gewone” dingen zijn ontzettend moeilijk als je lijf jarenlang misbruikt is.

Of ik nu anders over mijn lijf denk? Nee het voelt nog steeds als een onprettig, niet bij mij horend lijf. Maar ondanks alles wat het heeft meegemaakt, het is wel van mij en verdient het verzorgd te worden. Het begon een paar jaar geleden met voor het eerst een jurkje dragen, dat was de eerste stap. Nu heb ik allerlei jurkjes en kleuren in mijn kast. En zo telkens een stapje verder. Dat ik nu deze blog schrijf had ik 5 jaar geleden absoluut voor onmogelijk gehouden!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: