PTSS

ptssvoor

Post Traumatische Stress Stoornis of PTSS is een stoornis die zijn ontstaan kent in het ervaren van bedreigende situaties, zoals verkrachting, mishandeling, langdurige gevangenschap of het meemaken van een oorlog. Eén van de verschijnselen bij een PTSS is dan ook herbeleving, dit kan zijn in de vorm van flashbacks of nachtmerries en kunnen na verloop van tijd het levenspatroon van de patiënt ernstig beïnvloeden. PTSS zorgt voor een verandering in de persoon op lichamelijk en psychologisch gebied en wordt helaas vaak pas laat ontdekt, doordat veel mensen te kampen hebben met andere stoornissen (zoals borderline), een depressie en verslavingen. Evenals bij Borderline wordt de omgang met de omgeving bemoeilijkt doordat deze vaak afgestoten wordt op momenten dat zij te dichtbij komt. Door deze vervreemding kan de benodigde steun uit deze omgeving wegvallen en de problemen daardoor verergeren. De PTSS wordt als chronisch beschouwd wanneer de verschijnselen langer dan 3 maanden aanhouden

Er is een verschil tussen een enkelvoudig en meervoudig (complex) trauma. Een enkelvoudig trauma is een gebeurtenis dus een verkrachting, een overval, een ernstig ongeluk. Bij een meervoudig of complex trauma is er sprake van meerdere trauma’s bv een oorlogssituatie, incest. Een meervoudig trauma word CPTSS genoemd. (complexe post traumatische stress stoornis)

PTSS is bij militairen en hulpverleners zoals politie, brandweer, ambulance personeel een beroepsziekte en komt daar helaas vaak voor.
Voor meer info en ervaringsdeskundige PTSS bij de politie: http://www.reflectieinblauw.nl

Wil je meer weten over dissociatie wat het is en welke vormen er zijn ga dan eens naar deze site: Empty Memories

SYMPTOMEN
Deze komen meestal pas jaren na de traumatische gebeurtenis naar boven, hieronder de meest voorkomende verschijnselen:
* Vervreemding van lichaam en gevoel
* Blijvende angstverschijnselen, zoals trillen, zweten, hartkloppingen, ademhalingsproblemen
* Herbeleving (nachtmerries en flashbacks)
* Uit geheugen weggevaagd zijn van de traumatische gebeurtenis
* Communicatieproblemen en woede-aanvallen.
* Slaapproblemen.
* Concentratieproblemen.
* Dissociatie
* en nog veel meer

Wat houd dit in voor mij? Mijn diagnose is chronische Complexe PTSS en een dissociatieve fugue stoornis. Ik heb vaak last van nachtmerries en herbelevingen. Dan is het net of je alles weer opnieuw beleeft dat is ontzettend akelig zelfs de pijn voel je dan weer echt zoals toen. Ik heb moeite met druktes zoals in winkels maar ook op feestjes ik vermijd groepen mensen dan word ik erg angstig. Ik voel me vaak erg angstig dan gaat mijn hart tekeer en ben ik alert op alles elke auto die de straat inrijd, iedereen die voorbij loopt, elk geluid wat ik hoor laat me schrikken. Ik heb moeite met de deur uit gaan, vind het eng ben dan erg alert op alles en gestrest ik doe het wel maar niet te ver. Zo hebben we bewust een hond dan moet ik de deur uit. Intimiteit is moeilijk mijn man en ik hebben onze manieren gevonden maar “het” nee dat lukt me niet dat doet zo veel pijn en dan verkrampt alles zo dat is een brug te ver.

Bij grote stress is het dissociëren een groot probleem bij mij. Bij dissociëren sluiten de hersenen letterlijk de hele boel af bij mij. Het is eigenlijk een vluchtweg als ik de “wereld” niet meer aankan. In mijn geval loop ik weg uit huis eigenlijk hoe raar ook van het veilige naar de onveilige straat. Ik heb geen idee hoe ik buiten kom, hoe ik loop en geen enkel besef van mijn omgeving. Voor mij is het een groot zwart gat.Ik loop dan verward vaak in nachtkleding met een knuffeltje over de straat, praat en gedraag me dan als een kind. Pas als iemand me “bijbrengt” besef ik weer langzaam dat ik de volwassen Angél ben en niet meer dat kind of tiener of jong volwassene die vlucht voor haar ouders. Dan kom je eerst in een schemerwereld terecht. Dan zit je klem tussen verleden en heden. Eigenlijk wil je terug naar de dissociatie want daar hoef ik de pijn de angst niet te voelen, daar voel ik niets echt helemaal niets. Toch moet je terug naar het hier en nu de echte wereld die oh zo pijn doet. Dat niet voelen is ook echt letterlijk ik voel geen kou geen pijn ik kan rustig mezelf dan pijn doen zonder er iets van te merken. De politie in mijn woonplaats kent de situatie en word ingescchakeld als ik ronddwaal, zij zoeken me dan en brengen me dan weer veilig thuis soms vinden ze me zo, soms met hulp van een burgernetmelding. Bijna niet te accepteren dit voor mij.

Het is ook erg eng want je hebt geen idee wat er gebeurt verkeer, gevaar ik merk er niks van. Voor mij is het vooral eng ervoor, de angst dat het gebeurt en erna dat het gebeurt is en je afvragen wat heb ik gedaan, waar ben ik geweest? Voor mijn man is het vooral tijdens heel eng de ongerustheid waar is ze kan ik haar vinden komt ze veilig terug? Voor mij is het dissocieren zelf niet eng ik voel en merk dan immers helemaal niets meer.

In augustus 2016 is mijn leven veranderd, ik kreeg mijn PTSS hulphond Dirk. Niet zo maar een jaar daarvoor ben ik daarvoor het traject aangegaan met Hulphond Nederland. Het is geen makkelijk traject, het vraagt veel van je zowel lichamelijk als geestelijk. Maar je krijgt er zo veel voor terug. Dirk is echt mijn maatje door dik en dun geworden. Hij kan mijn spanning voelen en daar op anticiperen. Hij kan me uit een dissociatie halen. Hij helpt me in druktes in winkels en steden of waar we ook gaan. Hij is altijd aan mijn zijde. Daardoor voel ik me zelfverzekerder, durf ik meer, ga ik meer de deur uit en neem ik meer deel aan het maatschappelijke leven. Dat gaat niet vanzelf Dirk en ik moeten blijven trainen en ons inzetten om een team te blijven. Dirk is een harlekijn koningspoedel een beetje een eigenwijze hond, komt mooi uit ook ik ben een beetje eigenwijs!

You cannot copy content of this page