Divers,  seksueel misbruik

Kinderen baas van eigen lijf,

Het is een moeilijk onderwerp, kinderen en seksualiteit. Kinderen en zich bewust zijn van hun lijf. Toch is dit heel erg belangrijk en ja ook al op jonge leeftijd. Het is belangrijk dat we jonge kinderen al leren dat ze baas zijn over hun eigen lijf. Dat moet je natuurlijk spelenderwijs brengen en zeker niet met angst. Leer ze dat ze nee mogen zeggen en leer ze dat als iemand ze toch aanraakt als ze dat willen dat ze dat altijd tegen mamma en/of pappa kunnen zeggen. Maak ze vertrouwt met hun eigen lijf. Wil je daar meer over weten kijk dan eens op https://linktr.ee/naomi.dessaur of https://www.facebook.com/DessaurTrainingen/ of https://www.instagram.com/naomi.dessaur/ van Naomi Dessaur. Zij is een groot voorstander en geeft ook goede tips en video’s over hoe hierover te praten met je kinderen.

Maar we moeten ook onszelf bewust zijn hoe we hier mee omgaan. Ik ken het nog van vroeger en het is nog steeds zo. Zeggen we niet allemaal tegen onze kinderen, vooruit geef opa/oma/tante/oom eens een knuffel en een kus. En als je kind duidelijk niet wil zeg je kom op niet zo flauw doen. Als een kind mij niet wil knuffelen laat ik dat zo zeg dan ook tegen diens ouders het is prima zo het hoeft niet. En dat meen ik waarom zou een kind altijd willen knuffelen en kussen? Ik denk dan stel ik kom een kamer binnen en ik moet iedereen knuffelen en kussen, ik zou de kriebels krijgen.

Dat is al waar je een kind leert grenzen aan te geven. Als je kind niet wil laat het kind in zijn of haar waarde. Ik snap dat opa en oma teleurgesteld zijn als ze geen knuffel en kus krijgen. Toch is het van belang dat je het accepteert als je kind nu niet wil.

De meeste daders zijn bekenden, dat is allang bekend. Als je je kind duidelijk maakt dat die knuffels en kussen erbij horen is het erg moeilijk voor dat kind waar de grens nu ligt. Als iemand verder gaat dan de knuffel en kus is het voor een kind niet duidelijk dat dit foute boel is en het er niet bij hoort. Maar leren we onze kinderen dat ze ook nee mogen zeggen ook tegen bekenden dan is de kans veel groter dat je kind je het verteld als er grenzen overschreden worden.

Het ontdekken van je lijf, verschillen tussen jongetjes en meisjes, seksualiteit we zouden er heel natuurlijk over moeten doen zodat onze kinderen leren wat de grenzen zijn en dat ze eigen baas zijn. Natuurlijk voorkom je hiermee misbruik niet helemaal maar je maakt je kinderen wel weerbaar en je hebt een grotere kans dat je kind bij je komt als iemand hem of haar pijn doet.

One Comment

  • van Hout

    Wauw!! Hier heb ik eigenlijk nog nooit bij stilgestaan! Ja, je hebt helemaal gelijk! Mijn kinderen zijn inmiddels de leeftijd voorbij dat iedereen een knuffel van hen wil, maar ik vind dit een hele goede eyeopener van jou! TOP!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: