seksueel misbruik

Bevrijdingsdag!

Het is vandaag precies een jaar geleden dat ik te horen kreeg dat mijn vader dood was. In mijn situatie een bevrijding. Eindelijk was de man die me zo enorm veel pijn gedaan heeft zowel lichamelijk als geestelijk uitgeschakeld. Het voelde als geboren worden maar nu in vrijheid. De gevangenis van vele jaren was opgeheven, verdwenen. Deze man was nu een dood en miezerig mannetje. Er was niets meer over van de sterke man die iedereen om zich heen manipuleerde.

Ik ben tot op de dag van vandaag blij dat ik ben gaan kijken naar dat mannetje in de kist. Ik moest met eigen ogen zien dat hij echt dood was en dat was hij doder dan dood. De brief met daarin alles wat ik hem wilde zeggen is mee gegaan in zijn kist. Het voelde zo bevrijdend daar samen met een vriendin voor de kist te staan en onze middelvingers op te steken. De foto die ik heb gemaakt heeft me veel geholpen het afgelopen jaar. Bij een moeilijk moment, dromen of herbelevingen pakte ik er die foto bij om mezelf er weer van te overtuigen dat die sterke man echt nooit meer zou terugkomen.

December is altijd een moeilijke maand voor mij met veel te veel akelige herinneringen. Met geconfronteerd worden dat deze familiedagen voor mij betekend geen familie meer te hebben. Tenminste van mijn kant, uiteraard is zijn de broers en zussen van Tonnie ook mijn familie. En de goede vrienden die ik nu heb voelen meer als familie dan ik ooit gehad heb. Eenzaam ben ik allang niet meer. Nu is daar in december Bevrijdingsdag bij gekomen. Dat maakt het allemaal een beetje beter de december maand. Minder verdrietig dan het altijd geweest is.

Het klikt luguber de sterfdag van je vader vieren. Maar als iemand je zo lang geterroriseerd heeft is dat niet meer zo luguber. De man heeft me 25 jaar lang seksueel misbruikt, 25 jaar lang mishandeld en 25 jaar lang tot op het bot vernederd. Hij gaf om niemand, zelf mijn moeder niet. Hij miste haar niet eens vertelde hij een vriendin van mij een paar maanden voor zijn dood. Ik kan maar niet begrijpen hoe iemand zo kan zijn, zo kan worden. Ik ben dankbaar dat ik dat opzicht totaal niet op hem lijk en wel oprecht van mensen kan houden.

Vandaag is het dus een mooie dag en ik zeg proost op nog heel veel Bevrijdingsdagen!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: