seksueel misbruik

Mijn misbruikte lichaam

25 jaar lang is mijn lichaam gebruikt, misbruikt, mishandeld en verwaarloost. Het heeft onregelmatig eten gekregen, vele keren werd dit als straf overgeslagen. Snoep en koek kreeg het wel. Het werd geslagen en geschopt. Ik heb als kind in houdingen moeten liggen die een kind anatomisch gezien nog helemaal niet kan. Een groot, zwaar lijf op zich waarbij de adem je benomen werd. Het is onder water geduwd en gehouden. Het is opgesloten in een kast en soms zelfs in een diepvrieskist. Het heeft in 49 jaar nauwelijks een nacht fatsoenlijke slaap gekend. Het is jarenlang elke seconde vol spanning, stress en verhoogde alertheid geweest. Het hart heeft ontelbare keren als een gek tekeer gegaan. Het heeft heel veel pijn gekend.

Sinds een aantal jaren is die spanning, alertheid er nog wel maar veel minder. En sinds mijn lichaam meer ontspande kwamen de problemen. Maag/darm klachten, frozen shoulders, nierstenen, ernstige rugklachten, familiair te hoog cholesterol, morbide obesitas, diabetes, migraine, meer last dan ooit van de Hidradenitis suppurativa. Ik ben er van overtuigd dat nu er wat rust komt mijn lichaam de schade van al die jaren waarin het zo hard moest werken nu laat zien.

Ook de PTSS, de dissociatieve stoornis hebben gevolgen. Lichaam en geest werken samen ook dat geloof ik. En ik ben lang niet de enige, ik zie op facebook veel lotgenoten die kampen met (ernstige) lichamelijke problemen tot aan vechten tegen de dood aan toe. Het maakt me zo verdrietig dat na jarenlang vechten het vechten opnieuw begint. Wel valt me op dat velen en dat geld ook voor mij veel beter met de lichamelijke ziektes kunnen omgaan, een soort berusting van de situatie, en een vechtlust waar je alleen maar diep respect voor kan hebben.

Mijn lichaam heeft me ook lang niks kunnen schelen. Het was een vies, niet bij mij horend omhulsel. Er goed voor zorgen was een hele moeilijke opgave. Want waar je niet van houd kun je ook niet liefdevol verzorgen. Dat is wel anders geworden. Ik let nu op wat ik erin stop. Ik ga naar de schoonheidsspecialiste, ga op tijd naar de huisarts, huisartsenpost. Het is nog lang niet optimaal en dat is ook moeilijk nu het me zo vaak in de steek laat, pijn bezorgd. Maar ik laat de kop niet hangen. Integendeel ik steek mijn neus in de lucht en kom waar ik komen wil met scootmobiel, taxi hoe dan ook. En ik geniet, ik vergeet zeker niet te genieten. Zo kriebelt mijn man regelmatig liefdevol over mijn rug. Dan kan ik echt ontspannen én ik kan het voelen zo fijn. Zo heb ik manieren gevonden om mijn gehavende lijf liefde te geven. En daarin leer ik weer elke dag!

One Comment

 • Rider on the Storm

  Echt zo’n sterk lichaam die het allemaal heeft overleefd en dankzij het sterke lichaam hebben we het overleefd.
  Bizar eigenlijk hoe wij slachtoffers met onze enige getuige haten.
  Gelukkig kunnen we dat veranderen, al is dat ook een proces op zichzelf.
  Ja weet je alles van, steeds meer liefde durven toelaten en lichaam geven wat het nodig heeft.
  Ook al laat het misbruik verleden diepe sporen na, zo oneerlijk, waar je rekening mee moet houden….

  Mooi om te lezen kanjerdinnetje dat je staat waar je bent ❤️
  Dikke knuffels van mij

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder