Divers,  seksueel misbruik

De waarde van NEE

Knuffelen de meeste kinderen leren dit al als baby dan word je al te pas en te onpas door iedereen geknuffeld. Knuffelen kan heerlijk zijn, het geeft troost, geeft je een gevoel van geborgenheid en veiligheid, een warm gevoel van liefde, genegenheid. Kleine kinderen knuffelen zelfs elkaar om te zeggen ik vind jouw lief. Toch is knuffelen niet altijd fijn.

Weet je nog als kind dat je ouders zeiden vooruit geef oma, opa, tante, vrienden eens een knuffel en dat je dat niet wilde. Maar je ouders zeiden vooruit doe niet zo flauw. Dan deed je het toch maar. Weet je nog dat je het vreselijk vond een vieze plakzoen te krijgen? Of iemand die stonk die je dan toch moest knuffelen? Ja hé de meeste van ons herkennen dit wel. Toch zeggen we jaren later tegen onze eigen kinderen ook toe, doe niet zo flauw.

Raar eigenlijk we willen dat onze kinderen de waarde van nee zeggen leren, baas over eigen lijf te zijn en toch zeggen we geef oma eens een knuffel. Bij knuffelen kun je de kinderen dit al meegeven. Want hoe erg is het als je kind een keer geen knuffel wil geven? Betekend dit dat je kind minder van iemand houdt? Nee zeker niet. Van mij hoeft geen enkel kind mij te knuffelen als hij of zij dat niet wil. Ook een kind mag van mij zelf bepalen wie dit mag doen. Zelf wil ik ook niet altijd dat iemand mij knuffelt waarom zou ik dit dan wel van een kind vragen. Een kind heeft toch ook recht op baas te zijn over eigen lijf en op nee te zeggen?

We leren kinderen geen snoepjes aan te nemen van vreemden, niet in een vreemde auto te stappen en ga zo maar door. Toch is bekend dat de meeste daders van seksueel misbruik bekenden zijn. En juist dan leren we kinderen dat ze moeten kussen en knuffelen, dat ze niet zo flauw moeten doen. Hoe kan een kind dan in godsnaam weten dat als een bekende dader het kind benaderd, aanraakt, zoent dat dit foute boel is? Hoe kan een kind dan weten dat je dit tegen mamma of pappa kan zeggen, dat je dit niet leuk vindt? Een kind kent nog geen seksuele ladingen en weet dus niet dat knuffelen en een hand tussen je benen heel verschillende dingen zijn.

Leer daarom kinderen de waarde van nee, als je kind een bekende geen knuffel of zoen wil geven respecteer dat dan. Ook als een kind jou even niet wil knuffelen of zoenen. Dat is geen afwijzing, mogen vliegt je kind je weer om je nek. Dus als je zegt geef mamma eens een knuffel vindt het dan ook goed als je kind nee zegt alleen dan leert je kind dat je baas bent over je eigen lijf!

2 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: