Divers,  hulphond,  kindermishandeling,  PTSS,  seksueel misbruik

DAT! gebied

Ik heb het al vaker gehad over de lichamelijke gevolgen van seksueel misbruik in je lichaam. Nu heeft de MDL arts geconstateerd dat mijn sluitspier niet meer goed werkt en ook mijn darmen niet meer. Hij vertelde me dat seksueel misbruik hier vaker aan ten grondslag ligt. En dus werd ik doorverwezen naar bekkenbodem therapie. Het maakte me angstig, alles wat met dat gebied te maken heeft is spannend. Hoe ver ik ook ben en hoeveel ik inmiddels ook overwonnen heb, dat gebied is een trigger zodra ik er “iets” mee moet.

Dus gister, uiteraard met hulphond Dirk naar de eerste afspraak bij de fysio. Met de fysiotherapeute met de specialisatie bekkenbodem therapie was er direct een klik. Pffft opluchting nummer 1. Het werd een intens gesprek maar wat ben ik trots op mezelf. Ze voelde zo vertrouwd dat ik open durfde te zijn. Ontlasting en urine verlies is zeker als je jezelf zo kwetsbaar voelt een lastig onderwerp. Als kind heel vaak een rede tot straf waardoor dit normaal dagelijks ritueel een kwelling werd als kind. Maar ook praten over seksualiteit hoort bij dat gebied. Tot mijn stomme verbazing werd het geen ongemakkelijk gesprek. De therapeute had een open houding en luisterde echt, waardoor ik vertrouwen voelde en mezelf kon zijn, en geloof me, dat gebeurt niet zomaar.

Ze heeft me rustig uitgelegd wat ze denkt en hoe onbewuste spanning in dat gebied tot problemen kan leiden. We hebben goede afspraken gemaakt, ze doet alleen dat, wat ik aan kan. Lichamelijk onderzoek is eigenlijk nodig maar alleen wanneer en hoever ik het kan toelaten. Heel belangrijk, de controle ligt bij mij. De eerste 25 jaar van mijn leven had ik over dat hele gebeid geen controle, mijn lichaam werd misbruikt en wat ik vond en wilde dat deed er niet toe. Maar nu wel, nu is mijn lichaam weer van mij en heb ik de controle.

In de medische wereld is er nog veel te vaak weinig kennis en soms zelfs begrip over wat langdurig misbruik en stress met je lichaam doet. Bij lezingen zie ik zelden, fysiotherapeuten, (huis) artsen, verpleegkundigen, tandartsen. Terwijl ze allemaal, zeker weten, te maken krijgen met de gevolgen van. Ik heb soms hele goede ervaringen met de medische wereld, maar zeker ook ervaringen die me echt van mijn stuk brachten en die ik echt moest verwerken. Laten we ook in de medische wereld blijven openstaan voor wat vroegkinderlijk trauma, seksueel misbruik met je doet als je al lang volwassen bent!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: