hulphond,  kindermishandeling,  PTSS,  seksueel misbruik

Herstel

Je komt het zo vaak tegen ook hier het woord herstel. Maar wat is dan herstel en hoe zien de professionals dat? Lang heb ik gedacht dat herstel betekend dat je nergens meer last van hebt en je het verleden achter je gelaten hebt. Een doel dat ik maar niet haalde en het woordje herstel frustreerde me steeds meer en gaf me een enorm gevoel van falen. Je MOET herstellen dacht ik.

Inmiddels betekent het woord herstel voor mij iets heel anders. Niemand kan zijn verleden achter zich laten ongeacht of je mooie of nare herinneringen hebt. Het hoort bij je, vormt je, maakt wie je wordt als volwassenen. Daarbij spelen natuurlijk nog veel meer factoren een rol zoals je omgeving, eigen kennis opdoen, nieuwsgierig zijn en ga zo maar door. Na 25 jaar lang lichamelijk, seksueel en psychisch misbruik is herstel als in de betekenis nergens meer last van hebben niet mogelijk. Ik heb chronische PTSS ontwikkeld en een dissociatieve stoornis en zal daarmee moeten leren omgaan.

En dat is precies wat herstel voor mij is, ermee leren omgaan. Kijk als ik een been kwijt raak dan leer ik in een revalidatie centrum hoe ik zonder zo fijn mogelijk kan leven. Dat been komt nooit terug. Dat is wat ik leerde, er zo goed mogelijk mee omgaan. Integreren in mijn leven. Accepteren wat de beperkingen zijn voor mij en naar mogelijkheden kijken. Zowel door psychische als lichamelijke beperkingen heb ik mijn dromen voor het leven al heel vaak moeten bijstellen. Wel ontdekte ik, dat als het een wegvalt, daar iets anders voor in de plaats komt. Door niet te lang stil te staan bij wat niet meer kan, en te kijken naar wat dan nog wel kan, kwamen er weer kansen.

Ik leerde uit de overlevingsstand te komen en de eerste stappen te zetten op weg naar leven. En dat doe ik nu, leven. Met de mogelijkheden die ik heb haal ik eruit wat ik kan. Ik kan enorm genieten inmiddels en waar geluk voelen. Dat maakt me ondanks wat niet kan zo enorm rijk. Als ik een lezing geef en mensen hopelijk iets kan meegeven voel ik de vibraties van leven, het stroomt door heel mijn lijf. Als ik met Hulphond Dirk een ritje maak met de scootmobiel dan geniet ik echt intens van de vrijheid die ik voel. Als ik mijn tuin een bloem bloeit zie ik de schoonheid ervan. Als ik met mijn geliefde man knuffel voel ik ongekende liefde.

En dat lieve mensen is voor mij herstel, geluk ervaren, leven ervaren, mogelijkheden benutten. En ja een nachtmerrie hoort erbij, een rotdag ook. Net zo goed als dat lichamelijke pijn bij mij leven hoort. Herstel is dus voor mij om met beperkingen, met de onmogelijkheden gaan naar een voor mij mooi leven waarin ik in de radius wat voor mij mogelijk is volop leef!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: