kindermishandeling,  PTSS,  seksueel misbruik

Het lichamelijk trauma

Trauma doet veel in je hersenen en worden opgeslagen. En telkens wanneer het niet uitkomt, of je het niet verwacht pakken de herinneringen je. En dat is heftig, heel heftig. Maar dat is niet het enige waarin trauma/seksueel misbruik, mishandeling wordt opgeslagen. Ook je lijf “herinnert”. En al stop je het nog zo ver weg, je lijf herinnert. De lichamelijke herbeleving zijn zo enorm intens. Je hele lichaam verkrampt, je buik doet net zo pijn als ten tijde van het misbruik. Je voelt je alsof je lijf in tweeën wordt gerukt, je wordt verscheurd. Je hoofd barst uit elkaar en de chaos in je lijf is compleet.

Als je dat overkomt heb je echt een veldslag geleverd en echt tijd nodig om weer uit de verkramping te komen en je lichaam weer de broodnodige rust te gunnen.

Bij nachtmerries en herbelevingen denken we dat het beelden zijn voor onze ogen en ja dat is ook zo maar inderdaad je lijf doet mee. Je beleeft niet alleen, je voelt ook. Dat heeft ook daadwerkelijk gevolgen. Zo heb ik eens maanden niet kunnen slikken, niet kunnen eten. Alleen vanillevla en een droog sneetje brood ging er stukje voor stukje in. Ik werd misselijk telkens als ik probeerde te eten. Ik heb zelden zoveel pijn gehad als toen. Mijn maag brandde als de hel, mijn hele borst deed zeer. Ik dacht eerst echt dat ik het aan mijn hart had. Kilo’s viel ik af, gelukkig kon ik dat hebben. Een belastend onderzoek in het ziekenhuis wees niets lichamelijks uit.

Ik heb frozen shoulders gehad aan beide kanten tegelijk. Ik kon me zelfs niet meer aankleden. Ik kon alleen nog op mijn rug slapen met kussens onder beide armen. Ik droeg letterlijk het gewicht van alles op mijn schouders. Twee jaar lang duurde het voor ik weer redelijk normaal kon bewegen en weer op mijn zij kon slapen.

Leren je lichaam te ontspannen is zo ontzettend moeilijk als het jarenlang misbruikt is, mishandeld is. Als het altijd alert is op gevaar. Altijd op vluchten staat, altijd op spanning staat. Nog steeds heb ik vaak hoofdpijn dat vanuit mijn nek begint die dan helemaal vast zit. Lijfelijk opgeslagen herinneringen, ze zijn zo heftig en zo pijnlijk.

Ik heb nu naar vermogen een zo fijn mogelijk leven. Maar het is een aanslag op mijn lijf geweest. Het zware huishoudelijke werk sinds mijn zesde. De belasting van een kinderlijfje dat volwassen seks moet hebben. En de jarenlange verkrampte houding. Sinds een aantal jaren heb ik een lumbale stenose (vernauwing in de ruggenwervel) en een diepliggende hernia. De scootmobiel is nu mijn vervoersmiddel (en daar geniet ik volop van). Ik zie ook veel lotgenoten die allerlei lichamelijke klachten hebben. Deze impact wordt helaas nog wel eens vergeten, niet onderkent.

One Comment

  • John

    Hoi beste Angelique, ik heb bewondering en heel veel respect voor je. Na alles wat je hebt meegemaakt en toch sterk zijn en een voorbeeld, steun voor veel mensen. Vooral vrouwen, maar ook mannen, die sexueel misbruikt zijn.
    Ik wens je alle goeds en sterkte.
    Vriendelijke groeten, John. 🌹🌺

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: